Αρχική Ειδήσεις Καθυστέρηση…17 ετών στην ανάρτηση και κύρωση των Δασικών Χαρτών

Καθυστέρηση…17 ετών στην ανάρτηση και κύρωση των Δασικών Χαρτών

0
Διαφήμιση

Οι δασικοί χάρτες του Εθνικού Κτηματολογίου έχουν θεσμοθετηθεί με το ν.2664/98 “Περί Εθνικού Κτηματολογίου”. Σήμερα, δεκαεπτά χρόνια μετά, η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί και το πρόγραμμα κατάρτισης, θεώρησης, ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών προχωρά με μεγάλη καθυστέρηση.

Όπως προκύπτει από κατατεθείσα στη Βουλή ερώτηση σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΧΑ Α.Ε. μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί ή βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης της κατάρτισης των δασικών χαρτών μέχρι το τέλος του 2015 πάνω από το 50% της έκτασης της χώρας.

Έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε στάδιο ολοκλήρωσης της κατάρτισης οι ακόλουθες Περιφερειακές Ενότητες: Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αρκαδίας, Ηλείας, Αχαΐας, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Πειραιώς & Νήσων, Εύβοιας, Μαγνησίας, Τρικάλων, Λάρισας, Καρδίτσας, Ιωαννίνων, Κοζάνης, Πιερίας, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Ημαθίας, Πέλλας, Κιλκίς.

Έχουν θεωρηθεί από τις Δασικές Υπηρεσίες οι χάρτες που καλύπτουν τις Περιφερειακές Ενότητες: Μεσσηνίας, Λακωνίας, Εύβοιας, Πιερίας, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πειραιώς & Νήσων. Εκκρεμεί η θεώρηση των Δασικών Χαρτών υπολοίπων Περιφερειακών Ενοτήτων.

Μέχρι σήμερα έχουν αναρτηθεί χάρτες που καλύπτουν 1.076.145,48 στρ.(1,12%) της χώρας. Από αυτούς έχουν κυρωθεί χάρτες που καλύπτουν μόλις 737.369,90 στρ.(0,56%) της χώρας.

Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις έχουν παρατηρηθεί στην περιφέρειας Αττικής. Στην Αττική που εξάλλου γνωρίζει και την ταχύτερη οικιστική και δημογραφική ανάπτυξη και επομένως τα περισσότερα περιστατικά καταπάτησης ή και οικοδόμησης φυσικών περιοχών. Συγκεκριμένα:

Στην Ανατολική Αττική εκκρεμούν δασικοί χάρτες για θεώρηση από την δασική υπηρεσία από το καλοκαίρι του 2010, που καλύπτουν την Νοτιοανατολική και Βορειοανατολική Αττική. Επίσης εκκρεμεί η θεώρηση των δασικών χαρτών της Δυτικής Αττικής που αφορά το δήμο Μεγάρων και τις ΤΚ Βιλίων και Ερυθρών.

Τέλος, όσον αφορά τις περιοχές που έχουν θεωρηθεί και αναρτηθεί οι Δασικοί Χάρτες από το 2012 (Δροσιά, Κηφισιά, Φυλή, Νέα Πεντέλη, Πεντέλη και Μαραθώνα), δεν έχουν λειτουργήσει οι επιτροπές εκδίκασης των αντιρρήσεων ώστε αυτοί να κυρωθούν οριστικά.

Διαφήμιση