Αρχική Ειδήσεις Η κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει το 17% του πωληθέντος τμήματος του ΔΕΣΦΑ

Η κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει το 17% του πωληθέντος τμήματος του ΔΕΣΦΑ

0
Διαφήμιση

Του Μιχάλη Μυγιάκη

Αλλάζουν τα δεδομένα που αφορούν την πώληση του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη κρατική εταιρία φυσικού αερίου Socar , καθώς όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έχει προταθεί να παραμείνει στο Ελληνικό Δημόσιο ποσοστό του πωληθέντος τμήματος της ελληνικής εταιρείας.

Σε συνέντευξή του στην τηλεοπτική εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στο Star, ενικος, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε μεν ότι η ολοκλήρωση της εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ από τους Αζέρους είναι από τις πρώτες αποκρατικοποιήσεις που θα προχωρήσουν, στο βαθμό -όπως είπε- που υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς, διευκρίνισε δε ότι, η ελληνική πλευρά έχει κάνει πρόταση να κρατήσει το Ελληνικό Δημόσιο το 17% από το 66% του ΔΕΣΦΑ που είχε βγει στο διαγωνισμό, έτσι ώστε, αφενός μεν να ικανοποιηθεί η απαίτηση της Κομισιόν να μην ξεπερνάει το ποσοστό των Αζέρων το 50%, αφετέρου να ικανοποιηθεί η νέα «μεθοδολογία» της κυβέρνησης που προβλέπει, αντί των κλασικών αποκρατικοποιήσεων, την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας με συμμετοχή του Δημοσίου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, η Κομισιόν για να δώσει το ΟΚ για την πώληση του ΔΕΣΦΑ στην κρατική εταιρία του Αζερμπαϊτζάν έθετε ως προϋπόθεση να εκχωρηθεί το 17% του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Φυσικού Αερίου σε ευρωπαϊκή εταιρία.

Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αντί να δοθεί το 17% του ΔΕΣΦΑ σε ευρωπαϊκή εταιρία, να παραμείνει στο Ελληνικό Δημόσιο, ώστε αυτό να κατέχει συνολικά το 51% του Διαχειριστή, και η Socar το 49%, αφού η πώληση αφορά το 66% του ΔΕΣΦΑ. Με τον τρόπο αυτό, η πλειοψηφία των μετοχών του Διαχειριστή θα παραμείνει υπό τον έλεγχο ευρωπαϊκής χώρας.

Δυστοκία από Κομισιόν

Η δυστοκία που παρατηρείται στην έγκριση  από την πλευρά της Ε.Ε, της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν για την πώληση του ΔΕΣΦΑ, έχει δημιουργήσει προβληματισμούς στους Αζέρους. Κι αυτό, γιατί το Αζερμπαϊτζάν «πόνταρε» πολύ στον έλεγχο του ελληνικού δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου που σήμερα ανήκει στον ΔΕΣΦΑ, προκειμένου να διευκολυνθεί η διέξοδος του αζέρικου αερίου, μέσω του ΤΑΡ, προς τα Βαλκάνια και κατ’ επέκταση προς την Ευρώπη.

Καθίσταται σαφές, πως οι Αζέροι, βλέποντας τα προσκόμματα που δημιουργούνται από την ευρωπαϊκή πλευρά, δυσκολεύονται να κάνουν ανοίγματα προς την ελληνική αγορά, αφού κάτι τέτοιο δεν τους παρέχει κανένα εχέγγυο για τα σχέδιά τους. Πολλώ δε μάλλον τώρα, που η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να έχει ανοίξει μέτωπο με το ευρωπαϊκό κατεστημένο.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι λίγες μόλις ημέρες μετά την επίσκεψη του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, τον περασμένο Φεβρουάριο, όπου έθεσε θέμα αντισταθμιστικών οφελών για την Ελλάδα από την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ, οι Αζέροι αρνήθηκαν κατηγορηματικά να συμφωνήσουν στις διεκδικήσεις της ελληνικής πλευράς.

Υπενθυμίζεται ότι, ο υπουργός είχε θέσει θέμα μείωσης τιμών του αζέρικου αερίου που θα προμηθεύεται η χώρα μας, επιβολή τελών για τη διέλευση του αγωγού από το ελληνικό έδαφος και μετοχική συμμετοχή της ελληνικής πλευράς στην εταιρία του αγωγού.

Εμπλοκή

Έχει σημασία να τονιστεί ότι, τέσσερις μόλις ημέρες πριν τις ελληνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πάγωσε, χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, τη διαδικασία έρευνας που είχε ξεκινήσει για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ στη Socar, η οποία βρίσκεται εδώ και 22 μήνες σε εκκρεμότητα.

Η έρευνα επρόκειτο να ολοκληρωθεί στις 22 Απριλίου 2015 και, όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, «οι περαιτέρω κινήσεις της κυβέρνησης για την πώληση του ΔΕΣΦΑ θα δρομολογηθούν μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, στην οποία εκκρεμεί προς εξέταση η συγκεκριμένη εξαγορά».

Η έρευνα, όχι μόνο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, αλλά εκφράζονται φόβοι ότι, η Κομισιόν θα καθυστερήσει επί μακρόν, προκειμένου να αποφασίσει για την πώληση του Διαχειριστή.

Υπενθυμίζεται ότι, στις 5 του περασμένου Νοεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακοίνωσε ότι ξεκινά σε βάθος έρευνα για την πώληση του ΔΕΣΦΑ.

Κι αυτό, τη στιγμή που αναμενόταν το τυπικό «ΟΚ», από τις Βρυξέλλες ώστε να καταβάλει η κρατική εταιρία του Αζερμπαϊτζάν, τα 400 εκ. ευρώ και να ολοκληρωθεί, έτσι, η εξαγορά.

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι, έχουν πραγματοποιηθεί  στις Βρυξέλλες συναντήσεις εκπροσώπων της αζέρικης κρατικής εταιρίας Socar, με Ευρωπαίους αξιωματούχους, για το θέμα της πώλησης του ΔΕΣΦΑ, χωρίς μέχρι τώρα να έχει γίνει γνωστό το αποτέλεσμα των συναντήσεων αυτών.

Διαφήμιση