Αρχική Ειδήσεις El Mundo: Αφιέρωμα στην Ικαρία

El Mundo: Αφιέρωμα στην Ικαρία

0
Διαφήμιση

Η εφημερίδα El Mundo δημοσιεύει δισέλιδο αφιέρωμα στο νησί της Ικαρίας από τον Hector Estepa με τίτλο «Ικαρία, Ελλάδα: Το ελληνικό νησί όπου τα γηρατειά δεν αποτελούν πρόβλημα», με αφορμή τον Εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Υγείας.

Το άρθρο αναφέρεται στο μεγάλο ποσοστό υπέργηρων ατόμων τα οποία διαβιούν στην Ικαρία και παρά το προχωρημένο της ηλικίας τους συνεχίζουν να εργάζονται και να είναι δραστήρια χωρίς να αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Όπως επισημαίνεται, βασικό στοιχείο της μακροζωίας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Ικαρίας είναι η διατροφή τους, η οποία βασίζεται στα τοπικά φρούτα, στα λαχανικά και στα θαλασσινά, ενώ είναι φτωχή στα γαλακτοκομικά και στα κρέατα.

Επίσης, όπως επισημαίνεται λόγω των συνθηκών –το νησί απέκτησε οδικό δίκτυο μετά τη δεκαετία του ‘60- οι κάτοικοι συνηθίζουν να διασχίζουν μεγάλες αποστάσεις με τα πόδια, ενώ βασικό στοιχείο της μακροζωίας τους είναι οι στενοί δεσμοί με την οικογένεια αλλά και την ευρύτερη κοινότητα, η οποία βοηθά και συνδράμει τους έχοντες ανάγκη.

Ο αρθρογράφος φιλοξενεί και δηλώσεις υπερήλικων κατοίκων οι οποίοι περιγράφουν την καθημερινότητά τους, της οποίας βασικό χαρακτηριστικό είναι η μεσογειακή διατροφή και η άσκηση ενώ απουσιάζει παντελώς το στρες-όπως αναφέρεται, στην Ικαρία οι κάτοικοι δε φορούν ρολόι και ο μεσημεριανός ύπνος είναι ιερός. Το άρθρο ολοκληρώνεται σημειώνοντας ότι η Ικαρία ανήκει στις 5 περιοχές της λεγόμενης Μπλε Ζώνης στις οποίες οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και με καλύτερη ποιότητα ζωής, αφού το ένα τρίτο των κατοίκων της Ικαρίας ξεπερνά τα 90 χρόνια.

Ολόκληρο το άρθρο και το σχετικό βίντεο είναι διαθέσιμα στον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.elmundo.es/espana/2015/04/07/552271eeca4741811f8b457c.html

Διαφήμιση