Αρχική Ειδήσεις WWF Ελλάς: Λιγνίτης ή φθηνότερη και καθαρή ενέργεια;

WWF Ελλάς: Λιγνίτης ή φθηνότερη και καθαρή ενέργεια;

0
Διαφήμιση

Η νέα οικονομική και τεχνική έκθεση του WWF Ελλάς αποδεικνύει ότι δεν δικαιολογείται δίλημμα ανάμεσα στη σχεδιαζόμενη νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα V και τα υβριδικά συστήματα ανανεώσιμων πηγών και αποθήκευσης, τα οποία εκτός από ασφαλή είναι και πιο οικονομικά.

Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς δίνει σήμερα στη δημοσιότητα έκθεση με τίτλο «Καθαρές εναλλακτικές στην Πτολεμαΐδα V», με την οποία αποδεικνύει ότι υπάρχουν συγκεκριμένες λύσεις που μπορούν να καλύψουν την ηλεκτρική ενέργεια που θα προσφέρει η «γιγάντια» και ακριβή Πτολεμαΐδα V, με λιγότερα μάλιστα χρήματα αφού θα έχουν σταθμισμένο κόστος ενέργειας έως και 47% χαμηλότερο.

Οι εναλλακτικές αυτές λύσεις αποτελούνται από ένα σύστημα αιολικών και φωτοβολταϊκών σταθμών σε συνδυασμό με αντλησιοταμιευτικά συστήματα αποθήκευσης ενέργειας. Τα συστήματα αυτά, που επιλύουν το πρόβλημα της έλλειψης συγχρονισμού μεταξύ ζήτησης και παραγωγής ενέργειας των μεταβλητών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα προκύψουν από μετατροπή υφιστάμενων υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, ελαχιστοποιώντας έτσι το κόστος εγκατάστασης και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Ας δούμε όμως τους δυο μύθους που συνοδεύουν την Πτολεμαΐδα V εδώ και χρόνια και οι οποίοι καταρρίπτονται από την έκθεση του WWF Ελλάς:

   Μύθος 1: Η Πτολεμαΐδα V είναι αναντικατάστατη ως μονάδα βάσης

Η ενεργειακή ανάλυση έδειξε ότι υπάρχουν πολλοί υβριδικοί συνδυασμοί αιολικής – φωτοβολταϊκής ισχύος και αποθηκευτικής ικανότητας αντλησιοταμιευτικών σταθμών, οι οποίοι, ανεξάρτητα από τη νηνεμία και τους περιορισμούς στην ηλιοφάνεια, μπορούν να καλύπτουν κάθε ώρα του χρόνου το φορτίο βάσης που καλείται να καλύψει η Πτολεμαΐδα V. Οι προτεινόμενες υβριδικές λύσεις προσφέρουν μια εξαιρετικά αξιόπιστη εναλλακτική.

   Μύθος 2: O λιγνίτης (άρα η Πτολεμαΐδα V) είναι η πιο φθηνή λύση

Η οικονομική ανάλυση έδειξε πως το σταθμισμένο κόστος ενέργειας – δηλαδή το συνολικό κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας για όλη τη διάρκεια ζωής της Πτολεμαΐδας V ανά μονάδα παραγόμενης ενέργειας – για πολλούς υβριδικούς συνδυασμούς είναι χαμηλότερο σε σχέση με αυτό της Πτολεμαΐδας V. Μάλιστα, υπό ορισμένες συνθήκες, το σταθμισμένο κόστος ενέργειας των υβριδικών λύσεων μπορεί να είναι έως και 47% χαμηλότερο από αυτό της λιγνιτικής μονάδας.

Συμπληρωματικά με τις λύσεις μεγάλης κλίμακας, διερευνήθηκαν και οικιακά συστήματα φωτοβολταϊκών, τα οποία όχι μόνο περιορίζουν την ανάγκη για νέες, γιγάντιες κεντρικές μονάδες παραγωγής, όπως η Πτολεμαΐδα V, αλλά διαμορφώνουν και έναν νέο ρόλο για τους πολίτες.

Οι εξαιρετικές προοπτικές εφαρμογής του net metering στην Ελλάδα, καθώς και η πτώση κόστους των φωτοβολταϊκών συστημάτων αλλά και των μπαταριών τα επόμενα 10 – 15 χρόνια θα μετατρέψουν τους πολίτες από απλούς καταναλωτές σε παραγωγούς της ενέργειας που οι ίδιοι καταναλώνουν, επιτρέποντας μάλιστα τη σταδιακή απεξάρτησή τους από το δίκτυο.

Υπό ορισμένες μάλιστα συνθήκες ένας πλήρως αυτόνομος αυτοπαραγωγός ενέργειας θα μπορεί να πετυχαίνει απόσβεση της επένδυσής του σε μόλις 12 χρόνια και για το υπόλοιπο της διάρκειας ζωής του συστήματός του να απολαμβάνει δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια.

Διαφήμιση