Αρχική Ειδήσεις Βιβλίο: «Η μεγάλη κραυγή» του Γιάννη Δημολιάτη

Βιβλίο: «Η μεγάλη κραυγή» του Γιάννη Δημολιάτη

0
Διαφήμιση

Ένα βιβλίο-κατάθεση ψυχής, μία συλλογή μαρτυριών ανθρώπων που φροντίζουν χρόνια ασθενείς παρουσιάζουν οι εκδόσεις Κοντύλι στο Polis Art Café, στις 19 Μαρτίου, ώρα 20.00. «Η Μεγάλη Κραυγή» του Γιάνη Δημολιάτη είναι πράγματι, μία σύνθεση από πολλές κραυγές, οι οποίες μιλούν για το πώς βιώνουν την άλλη πλευρά της ασθένειας.

«Θα ’θελα να βγάλω µια μεγάλη κραυγή που να φτάσει μέχρι τον ουρανό ψηλά, μέχρι τον ουρανό ψηλά να φτάσει. Τέτοια μεγάλη κραυγή»· «Θεέ µου, τι σου ’φταιξα και µ’ έκανες να βλέπω τον κόσμο µέσ’ από δυο παράθυρα;»· «Δεν έχω εξομολογηθεί, παρά µία φορά στη ζωή µου. Και τώρα η δεύτερη!» είναι μερικές από τις μαρτυρίες των πρωταγωνιστών της «Κραυγής».

«Αυτό το βιβλίο οι αφηγητές µου το έγραψαν, δικά τους λόγια είναι. Εγώ απλά πήγα και τους βρήκα και τους ζήτησα να µου τα πουν και τα έβαλα στο χαρτί µε τρόπο που να μπορείς εσύ, αναγνώστη, να τ’ ακούσεις – τα λόγια ακούονται, δε διαβάζονται» δηλώνει ο Γιάνης Δημολιάτης. Ιατρός ο ίδιος -ή «πρώην ιατρός, έξω από το σύστημα» όπως έχει αναφέρει χαρακτηριστικά -, αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Ιατρικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων- θέλησε να στρέψει το ενδιαφέρον από τον χρόνια πάσχοντα σε εκείνον που τον φροντίζει. Το αποτέλεσμα, ένα βιβλίο προκλητικό για την ιατρική κοινότητα, ανακουφιστικό για τους ανθρώπους. «Εύχομαι να ανακουφίσει την ιατρική κοινότητα και να προκαλέσει τους ανθρώπους» όπως θα γράψει στον συγγραφέα κοινωνική λειτουργός.

Από την πλευρά του, ως διδακτικό εργαλείο για φοιτητές της ιατρικής θεωρεί το εν λόγω βιβλίο ο ομότιμος καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Μουτσόπουλος. «Θα τους κάνει κοινωνούς, θα τους μάθει ποια είναι η πραγματική μάχη με την ασθένεια, με τις καθημερινές δυσκολίες, πρακτικές και ηθικές, θα τους μεταδώσει την ικανότητα ενσυναίσθησης των προβλημάτων του αρρώστου και θα τους εισάγει στους κανόνες συμπεριφοράς και δεοντολογίας» όπως ανέφερε.

Επίσης, κάθε παρουσίαση του βιβλίου και κυρίως λόγω των θεμάτων που ανοίγει στην ελληνική – και όχι μόνο – κοινωνία, αποτελεί πολιτιστικό γεγονός, καλλιτεχνική και επιστημονική συζήτηση με τη συμβολή του κοινού (ο χρόνος για συζήτηση με το κοινό θα είναι όσος και των εισηγητών). 

Όλες μάλιστα οι παρουσιάσεις και συζητήσεις θα αποτελέσουν τη βάση του επόμενου βιβλίου του συγγραφέα που θα είναι “Η μεγάλη συζήτηση”.

Τη «Μεγάλη Κραυγή» στην Αθήνα παρουσιάζουν: 

  • •             Παναγιώτης  Βιδάλης, νομικός, επιστημονικός συνεργάτης και νομικός σύμβουλος της  Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής, εμπειρογνώμων στην Ε.Ε.
  • •             Νίνα Μαγκίνα, γιατρός, εντατικολόγος
  • •             Μάρω Μπέλου, ψυχολόγος, MSc στην αντιμετώπιση του πόνου
  • •             Σταυρούλα Τσινόρεμα, καθηγήτρια φιλοσοφίας και βιοηθικής Πανεπιστημίου Κρήτης
  • Συντονίζει η Καρολίνα Αλεξίου, ψυχολόγος, προσωποκεντρική συμβουλευτική

Τη «Μεγάλη Κραυγή», παρουσιάζουν:

  • •             Παναγιώτης  Βιδάλης, νομικός, επιστημονικός συνεργάτης και νομικός σύμβουλος της  Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής, εμπειρογνώμων στην Ε.Ε.
  • •             Νίνα Μαγκίνα, γιατρός, εντατικολόγος
  • •             Μάρω Μπέλου, ψυχολόγος, MSc στην αντιμετώπιση του πόνου
  • •             Σταυρούλα Τσινόρεμα, καθηγήτρια φιλοσοφίας και βιοηθικής Πανεπιστημίου Κρήτης

Συντονίζει η Καρολίνα Αλεξίου, ψυχολόγος, προσωποκεντρική συμβουλευτική

Ο Γιάνης Δημολιάτης θα βρίσκεται στο PolisArtCafé για να απαντήσει στις όποιες ερωτήσεις, να ακούσει τις απόψεις ή και τις αντιδράσεις του κοινού.Στην παρουσίαση της Αθήνας, θα παρευρίσκεται και ο εκδότης Δημήτρης Παντελής. Μια πολύ ενδιαφέρουσα βραδιά αναμένει επομένως το αθηναϊκό κοινό, μια βραδιά με αφορμή ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, ένα βιβλίο που αν και έχει αφετηρία την ασθένεια, αφορά στη ζωή. 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Γιάνης Δηµολιάτης γεννήθηκε το 1951 στην Κάτω Σκαφιδωτή Πρεβέζης, όπου και τελείωσε το Δηµοτικό. Σπούδασε Ιατρική στην Αθήνα. Από το 1989 ζει στην Πεδινή Ιωαννίνων. Εργάζεται ως Αναπληρωτής Καθηγητής Υγιεινής και Ιατρικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήµιο Ιωαννίνων.

Έχει γράψει τα βιβλία: «(αντι)Παιδαγωγικό πανόραµα ή πώς η κοινωνία (ανα)παράγει ανθρωπάκους» (Σύγχρονη Εκπαίδευση, 1985, 1992), «Ξέρουµε τι γίνεται στα σχολεία; Από το νηπιαγωγείο ως το πανεπιστήµιο» (Δίπτυχο, 1987), «Πολιτική δηµογραφία: η ακτινογραφία της Βουλής» (Πανεπιστήµιο Ιωαννίνων, 1992), «Το επόµενο Βήµα» (εκδόσεις “2000 ΜΕΤΑ Χ”, 1994).

Επίσης τα άρθρα: «Ευθανασία ή Ευζωία; Ιδού το πραγµατικό δίληµµα! (η διαθήκη µου)» (Μateria Μedica Greca, 1990), «Νυν απολύεις τον δούλον σου Δέσποτα – πραγµατεία περί αρνητικής ζωής: ένα πείραµα σκέψης και ένα υπόδειγµα συνδυασµού ποσότητας και ποιότητας ζωής» (Η ποιότητα στις υπηρεσίες υγείας, Θεµέλιο, Αθήνα 2003), «Ο Ευγένιος Βούλγαρης και η Διατριβή του περί Ευθανασίας» (Προτελεύτια Διλήµµατα, Αθήνα 2008).

Παράλληλα έχει ασχοληθεί µε τη µετάφραση βιβλίων, µεταξύ των οποίων το «Ευγένιος Βούλγαρης, Διατριβή περί Ευθανασίας» (µαζί µε τον Μ. Γαλανάκη, Εξάντας 2005).

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here