Αρχική Ειδήσεις Το πλυντήριο πιάτων αδυνατεί το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών!

Το πλυντήριο πιάτων αδυνατεί το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών!

0
Διαφήμιση

Το πλυντήριο πιάτων είναι μία ηλεκτρική συσκευή που ευκολύνει τα περισσότερα νοικοκυριά. Τα πλυντήρια πιάτων αναβαθμίζουν και διευκολύνουν σημαντικά την καθημερινότητά μας. Επίσης, έχει αποδειχθεί στο πλαίσιο παλαιότερων ερευνών ότι το πλυντήριο πιάτων εξολοθρεύει σχεδόν όλα τα βακτήρια από πιάτα, ποτήρια και μαχαιροπίρουνα, ενώ με το πλύσιμο των πιάτων στο χέρι παραμένουν απειροελάχιστα δείγματα βακτηρίων. Όμως, πιο από τα δύο είναι πιο «ανθυγιεινό»;

Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Pediatrics υποδεικνύει ότι η συχνή χρήση του πλυντηρίου πιάτων συμβάλλει στην αδυναμία του ανοσοποιητικού των παιδιών. Σύμφωνα με τα ευρήματα Σουηδών επιστημόνων, το πλύσιμο των πιάτων στο χέρι φαίνεται να συνδέεται με το μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης αλλεργίας στα παιδιά.

Η έρευνα

Προκειμένου να καταλήξουν τα παραπάνω συμπεράσματα, οι ερευνητές πήραν προσωπικές συνεντεύξεις από τους γονείς και τους κηδεμόνες 1.029 παιδιών ηλικίας 7-8 ετών. Διαπίστωσαν ότι στα σπίτια όπου τα πιάτα πλένονταν στο χέρι και όχι στο πλυντήριο των πιάτων τα παιδιά ήταν λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν αλλεργίες.

Η νέα μελέτη συμπληρώνει τον τεράστιο όγκο ερευνητικών δεδομένων που δείχνουν ότι η επαφή με μικροοργανισμούς μπορεί στην πραγματικότητα να ωφελήσει το ανοσοποιητικό. Η θεωρία αυτή είναι γνωστή ως Υπόθεση της Υγιεινής (the hygiene hypothesis) και υποδεικνύει ότι ο λόγος που τα παιδιά σήμερα εκδηλώνουν τόσο ευρύ φάσμα αλλεργιών είναι επειδή το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουν είναι υπερβολικά καθαρό.

Σύμφωνα με τη θεωρία, αν το παιδί δεν έρθει σε επαφή με βακτήρια στα πρώτα χρόνια της ζωής του, το ανοσοποιητικό του δεν γίνεται αρκετά ανθεκτικό στο μέλλον, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του ΤΙΜΕ.

Παλαιότερες μελέτες έχουν παρουσιάσει συσχετίσεις ανάμεσα σε διάφορους παράγοντες, όπως η επαφή με κατοικίδια, η κατανάλωση ψαριού και η ζωή στην επαρχία, με το σημαντικά μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης αλλεργιών (π.χ. άσθμα, έκζεμα, ρινοεπιπεφυκίτιδα). Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, το πλύσιμο των πιάτων στο χέρι πρέπει να προστεθεί στη λίστα.

Η έκθεση στα μικρόβια, ιδιαίτερα στα πρώτα χρόνια της ζωής, ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό με αποτέλεσμα αυτό να γίνεται πιο ανεκτικό, τονίζει ο ερευνητής Bill Hesselmar, ένας από τους βασικούς συντάκτες της νέας μελέτης.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here