Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Συμφωνία διάσωσης της Νεκράς Θάλασσας από Ισραήλ και Ιορδανίας

Συμφωνία διάσωσης της Νεκράς Θάλασσας από Ισραήλ και Ιορδανίας

0
Διαφήμιση

Μία νέα συμφωνία για την κατασκευή αγωγού μεταξύ της Ερυθράς και της Νεκράς Θάλασσας, με στόχο την καταπολέμηση του προβλήματος εξάντλησης των τοπικών υδάτινων, υπέγραψαν Ισραήλ και Ιορδανία.

Η συμφωνία υπογράφηκε στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας Αμμάν, και θέτει σε κίνηση την υλοποίηση της πρώτης φάσης του πολυπόθητου έργου.

Η επισημοποίηση της συμφωνίας αποτελεί το επιστέγασμα μίας δεκαετίας διαπραγματεύσεων, οι οποίες κορυφώθηκαν το Δεκέμβριο του 2013 όταν εκπρόσωποι του Ισραήλ, της Ιορδανίας και της Παλαιστινιακής Αρχής υπέγραψαν δήλωση προθέσεων για την υλοποίηση του έργου.

Περισσότερα από 300 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού θα αντλούνται κάθε χρόνο από την Ερυθρά Θάλασσα κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης του έργου, σύμφωνα με τον Ιορδανό υπουργό Υδάτων, Χαζέμ Νάσερ.

Στο τελικό στάδιο του έργου θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή τεσσάρων αγωγών που θα αντλούν δύο δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ετησίως από την Ερυθρά Θάλασσα.

Η Νεκρά Θάλασσα αποτελεί το χαμηλότερο σημείο επιφάνειας στην ηπειρωτική Γη, βρισκόμενη περίπου 400 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Μεσογείου, ενώ είναι επίσης το υδάτινο σώμα με τη μεγαλύτερη αλμυρότητα. Εάν δε βρεθεί κάποια λύση όπως το προτεινόμενο έργο, τότε βρίσκεται σε πορεία ολικής αποξήρανσης έως το 2050.

Η αποστράγγιση των υδάτινων πόρων της Νεκράς Θάλασσας ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960, όταν το Ισραήλ, η Συρία και η Ιορδανία ξεκίνησαν να αποτρέπουν νερά από τον ποταμό Ιορδάνη, την κύρια πηγή νερού για τη Νεκρά Θάλασσα, για σκοπούς αγροτικής και ιδιωτικής κατανάλωσης.

Τις τελευταίες δεκαετίες εκτιμάται πως η στάθμη της θάλασσας μειώνεται κατά ένα μέτρο το χρόνο, με την εισροή υδάτων από τον ποταμό Ιορδάνη να έχουν μειωθεί κατά 95 τοις εκατό τα τελευταία 50 έτη.

Διαφήμιση