Αρχική Ειδήσεις Στεμνίτσα: Για τους λάτρεις των βουνών

Στεμνίτσα: Για τους λάτρεις των βουνών

0
Διαφήμιση

«Αιωρείται» πάνω από απότομα υψώματα δίπλα στο φαράγγι, τα πέτρινα αρχοντικά της στις πλαγιές του Μαινάλου, τα κεφαλόβρυσα και η γαλήνια θέα από το κάστρο και τα πυργόσπιτα εγγυώνται όμορφες στιγμές στη Στεμνίτσα, το όμορφο αρκαδικό κεφαλοχώρι. Ο χρόνος φαίνεται να έχει σταματήσει ανάμεσα στα πλατάνια, τις καρυδιές και τις κερασιές που ανθίζουν.

Τόπος με μεγάλη ιστορία, κηρύχθηκε πρώτη πρωτεύουσα της επαναστατημένης Ελλάδας, ενώ  στις 26 Μαΐου 1821 , εδώ συστάθηκε  η Α’  Πελοποννησιακή Γερουσία. Η μακρόχρονη παράδοση στην τέχνη των μετάλλων,  γέννησε την σπουδαία Δημόσια Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας  και ανέδειξε σπάνια επαγγέλματα και τέχνες όπως χαλκωματάδες, σιδηρουργούς και χρυσοχόους.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο σπάνιος συνδυασμός μεγάλου φυσικού κάλλους, εκπληκτικής θέας, πλούσιας  τουριστικής υποδομής, τοπικής ιστορίας και παράδοσης, καθιστούν την Στεμνίτσα έναν υπέροχο προορισμό, για σύντομες η κανονικές διακοπές, σε αυτό το γοητευτικό σημείο της Αρκαδικής γης.

Το ίδιο το χωριό με τα υπέροχα κτίσματα του και η γύρω περιοχή είναι το κυριότερο αξιοθέατο. Αρχοντικά, εκκλησίες, ερείπια παλιών οχυρώσεων, βρύσες, γεφύρια, εξωκλήσια, τα ερείπια του γειτονικού κάστρου της Άκοβας, αξίζουν να τα επισκεφθεί κανείς και να ανακαλύψει την αύρα της ιστορίας τους.

Οι μικρές βόλτες και οι περίπατοι στον οικισμό αποκαλύπτουν πάμπολλα αξιοθέατα και φυσικές ομορφιές. Μπορείτε να θαυμάσετε το μεγαλείο του ορεινού τοπίου, τα μεγαλοπρεπή πετρόκτιστα αρχοντικά, τα πλακόστρωτα δρομάκια, τις παλιές εκκλησιές και βέβαια την πανέμορφη θέα προς το φαράγγι του Λούσιου ή τον ορεινό όγκο του Μαινάλου. Πολλές πετρόκτιστες βρύσες, ανθισμένοι κήποι και περιβόλια που θα συναρπάσουν.

Εδώ θα βρείτε επίσης διατηρημένη πολλή από την Ιστορία της Ελλάδας, που συνδέεται άμεσα με την εθνική επέτειο – εδώ έγινε η πρώτη Πελοποννησιακή Γερουσία (η οποία αποφάσισε πως η Στεμνίτσα θα είναι η πρωτεύουσα της απελευθερωμένης Ελλάδας, κάτι που κράτησε τρεις εβδομάδες). Θα συναντήσετε επίσης το Ηρώο, αφιερωμένο στην μνήμη των αγωνιστών του ’21, και θα μάθετε για την καταστροφή του χωριού κατά την Επανάσταση.

ΜΑΙΝΑΛΟ

Πόλος έλξης για όλη την περιοχή, είναι το υπέροχο ελατόδασος του Μαινάλου και το ανακαινισμένο χιονοδρομικό κέντρο που καλύπτει όλες τις απαιτήσεις για ιδανικές χειμερινές αποδράσεις.

Πανέμορφα τοπία, τρεχούμενα νερά, πανύψηλα έλατα, μοναδικές διαδρομές και περίπατοι, σε συνδυασμό με το υγιεινό κλίμα συνθέτουν το εντυπωσιακό σκηνικό του Μαινάλου.

ΛΟΥΣΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ – ΦΑΡΑΓΓΙ 

Μοναδικός τόπος με οργιώδη βλάστηση, πλούσια πανίδα και μοναδικά τοπία.

Στις όχθες του ποταμού πλήθος κοιλώματα και φυσικές σπηλιές, παλιά ασκηταριά και μοναστήρια. Πέτρινα γεφύρια, νεροτριβές και νερόμυλοι αποτελούν σπάνια αξιοθέτα και προσφέρουν μεγάλο ενδιαφέρον στην εξερεύνηση της περιοχής. Σε όλο το ποτάμι, πολλές δραστηριότητες και ορεινά σπορ προσφέρουν συναρπαστικές στιγμές στους λάτρεις του είδους.

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΕΜΝΙΤΣΑΣ    

Σε ένα ιστορικό κτίσμα στο κέντρο της Στεμνίτσας, το λαογραφικό μουσείο Στεμνίτσας φιλοξενεί σπάνιες αναπαραστάσεις παραδοσιακών εργαστηρίων, εσωτερικό στεμνιτσιώτικου σπιτιού, αντικείμενα και έργα τέχνης από την μακρόχρονη ιστορία του οικισμού. Αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη .

ΜΟΝΗ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ      

Παλαιά & νέα αποτελούν μοναδικά ιστορικά μνημεία της Αρκαδικής ιστορίας και αξίζουν μια επίσκεψη παρά την δύσκολη πρόσβαση.

ΣΧΟΛΗ ΑΡΓΥΡΟΧΡΥΣΟΧΟΙΑΣ      

Πασίγνωστη σχολή, στεγάζεται σε ένα πέτρινο επιβλητικό κτίριο στο κέντρο της Στεμνίτσας και ξυπνά μοναδικές μνήμες από την παράδοση και τις τέχνες που ανέδειξε ο τόπος.

ΠΕΤΡΟΚΤΙΣΤΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ             

Σημαντικά αξιοθέατα αποτελούν όλα τα πετρόκτιστα κτίσματα της περιοχής όπως σπίτια, αρχοντικά, εκκλησίες, σχολεία, γεφύρια, βρύσες, όλα γνήσια δείγματα των μαστόρων της πέτρας.

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Η Στεμνίτσα αποτελεί ιδανικό προορισμό και για όσους αγαπούν την περιπλάνηση. Υπάρχουν καταπληκτικές διαδρομές όπως:

Διαδρομή 1, Στεμνίτσα – Βυτίνα – Δάσος Μαινάλου – Χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου –  Στεμνίτσα. Καταπληκτική διαδρομή ιδίως μέσα στο δάσος του Μαινάλου. Όλος ο δρόμος είναι βατός και με άσφαλτο . Συνολική απόσταση : 60 χλμ. Περίπου. Διάρκεια : Περίπου 60 λεπτά.

Διαδρομή 2, Στεμνίτσα – Δάσος Μαινάλου – Ελάτη – Πυργάκι – Βυτίνα – Δημητσάνα – Στεμνίτσα. Πολύ όμορφη διαδρομή στις νοτιοδυτικές πλαγιές του Μαινάλου, με ορεινούς, παραδοσιακούς οικισμούς και πολλά αξιοθέατα. Επισκεφθείτε το Μουσείο Υδροκίνησης στην Δημητσάνα & το λαογραφικό μουσείο της Στεμνίτσας. Σταματήστε στο ξυλουργικό εργαστήριο στην Ελάτη. Δρόμος βατός με άσφαλτο.  Συνολική απόσταση : 65 χλμ. Διάρκεια σε ώρες : Περίπου 60 λεπτά.

Διαδρομή 3, Στεμνίτσα – Ελληνικό -Καρύταινα – Λούσιος – Στεμνίτσα. Εντυπωσιακή διαδρομή στους οικισμούς της νότιας Αρκαδίας και κατάληξη στον υδάτινο παράδεισο του Λούσιου. Πολλές δραστηριότητες και σπορ. Δρόμος ομαλός κατά το μεγαλύτερο διάστημα. Συνολική απόσταση : 30 χλμ. Διάρκεια σε ώρες : Περίπου 40 λεπτά.

Διαδρομή 4 χ 4  Στεμνίτσα – Βυτίνα – Δάσος Μαινάλου ( Ρούχοι – Κάπελη – Αγιος Πέτρος) – Βυτίνα – Στεμνίτσα. Εντυπωσιακή εκτός ασφάλτινου δρόμου διαδρομή στο δάσος του Μαινάλου με πολλές εναλλαγές και εκπλήξεις σε κάθε εποχή του χρόνου και μόνο για αυτοκίνητα 4χ4. Για τους λάτρεις των off road διαδρομών. Δρόμος με χώμα, λάσπη ή χιόνι ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Συνολική απόσταση : 80 χλμ. Διάρκεια σε ώρες : Περίπου 100 λεπτά.

Που να μείνετε:

Ωραίοι παραδοσιακοί περίκλειστοι ξενώνες, παλιά ιστορικά ξενοδοχεία πλήρως ανακαινισμένα , αρχοντικά μεταμορφωμένα σε καλαίσθητα καταλύματα, θα φιλοξενήσουν τον ταξιδιώτη με όλα τα μέσα που σήμερα εκφράζουν την απόλυτη χαλάρωση, την εξυπηρέτηση και την καλαισθησία.

Αναζητείστε το Αρχοντικό του Κολοκοτρώνη, με πλούσιο και παραδοσιακό πρωινό, ο Ξενώνας Στεμνίτσας που έχει ανακαινιστεί πρόσφατα.

Φαγητό:

Η Στεμνίτσα έχοντας μακρά τουριστική παράδοση, φυσικά δεν υστερεί στον τόσο σημαντικό τομέα των γαστριμαργικών απολαύσεων. Πολύ καλό φαγητό, με ντόπιες αγνές πρώτες ύλες, παραδοσιακά πιάτα, υπέροχα ντόπια γλυκά και άριστος επαγγελματισμός κυριαρχούν.

Για περισσότερες πληροφορίες: e-stemnitsa.gr

Διαφήμιση