Αρχική Ειδήσεις «Paintwalk»: Η νέα δράση που χρωματίζει το ιστορικό κέντρο της Αθήνας

«Paintwalk»: Η νέα δράση που χρωματίζει το ιστορικό κέντρο της Αθήνας

0
Διαφήμιση

Την ατμόσφαιρα που αποπνέει το ιστορικό κέντρο της Αθήνας και πώς αυτό μεταφράζεται σε δράσεις ομάδων για την πόλη, αλλά και πώς απεικονίζεται σε κτίρια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, επιχειρούν να αναδείξουν φορείς της πόλης, οι οποίοι συμπράττουν για να δημιουργήσουν μια ενδιαφέρουσα τουριστική διαδρομή σε μνημεία της πόλης.

Πρόκειται για τη δράση «Paintwalk» της Αναπτυξιακής Σύμπραξης «Περισσότερο χρώμα στη ζωή μας- Αλλάζουμε την πόλη», που αφορά σε μια προσπάθεια κατανόησης του «χρώματος». Η δράση εντάσσεται στο πρόγραμμα επιμόρφωσης ανέργων «Τοπικές πρωτοβουλίες για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες» (ΤΟΠΕΚΟ), που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013».

Το πρόγραμμα που υλοποιείται στην Αθήνα ξεκίνησε το 2012 και ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου 2015. Έχει ως αποδέκτες 80 άνεργους του δήμου Αθηναίων, οι οποίοι καταρτίστηκαν σε θέματα ελαιοχρωματισμού και αρχιτεκτονικής.

Τη διαχείρισή του ανέλαβε η Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Περισσότερο χρώμα στη ζωή μας- Αλλάζουμε την πόλη», την οποία απαρτίζουν ο δήμος Αθηναίων, η Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών, το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης δήμου Αθηναίων, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Κέντρο Επιχείρησης και Καινοτομίας Αττικής «BIC of Attica» και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις «Αποστολή» και «Anthropomania».

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού δημιουργήθηκε η διαδρομή «Paintwalk», που δίνει το έναυσμα σε κατοίκους και τουρίστες της πόλης να γνωρίσουν καλύτερα σημαντικά κτίρια. «Πρόκειται για κτίρια που έχουν ένα συμβολισμό, δίνουν μια ξεχωριστή πινελιά στην πόλη ή δίνουν ένα καλό παράδειγμα για το πώς μπορεί να αλλάξει η όψη της πόλης», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη του προγράμματος, Αννίκα Δρανδάκη.

Η προτεινόμενη διαδρομή ξεκινά από την «Τεχνόπολις» στο Γκάζι και αφού περάσει από το «Σπίτι με τις Καρυάτιδες», το κατάστημα «Μιράν», την παλιότερη ταβέρνα στου Ψυρρή «Οινοπωλείον», το ναό της Αγίας Ειρήνης, το ξενοδοχείο «Εμπορικόν», την οδό Περικλέους, τη στοά Εμπόρων, το ξενοδοχείο «Metropolis» και το Λουτρό των Αέρηδων, καταλήγει στο Μουσείο Ηρακλειδών. Φυλλάδια με την προτεινόμενη διαδρομή και πληροφορίες για το κάθε κτίριο έχουν τυπωθεί και θα διανέμονται στην «Τεχνόπολις» στο Γκάζι.

Στόχος του προγράμματος ήταν και ο εξωτερικός καλλωπισμός πολυκατοικιών της Αθήνας από τους συμμετέχοντες στην κατάρτιση, ως συνέχεια του προγράμματος «Πρόσοψη» του δήμου Αθηναίων, κάτι που τελικά δεν έγινε, καθώς σύμφωνα με την κ. Δρανδάκη δεν ήταν τελικά εφικτό γιατί θα απαιτούνταν πολύ μεγάλος όγκος εθελοντικής δουλειάς από τους καταρτιζόμενους.

Η πρωτοβουλία «Paintwalk» θα παρουσιαστεί σε ημερίδα αύριο στο «Gazarte», στο Γκάζι. Μετά την ημερίδα οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ακολουθήσουν τη διαδρομή στα κτίρια του ιστορικού κέντρου της Αθήνας.

Επίσης, την ερχόμενη Δευτέρα οι εκπαιδευόμενοι του προγράμματος θα δημιουργήσουν στην αφετηρία της διαδρομής μια κατασκευή, όπου η πόλη θα αναπαρίσταται αφαιρετικά και τα κτίριά της θα είναι χρωματισμένα ανάλογα με τα ιδιαίτερα στοιχεία τους.

Το ροδί, το πράσινο, το κίτρινο, το μπλε και το κόκκινο θα αντιπροσωπεύουν αντίστοιχα πέντε τομείς, στους οποίους το κάθε κτίριο διακρίνεται: την αρχιτεκτονική, τη φύτευση, την ιστορία, τον πολιτισμό και τις πρωτοβουλίες πολιτών. Στόχος των εκπαιδευόμενων θα είναι να παρακινήσουν τους πολίτες να σκεφτούν την πόλη ως ένα «καμβά» χρωμάτων και ιδεών.

Διαφήμιση