Αρχική Ειδήσεις Π. Λαφαζάνης: Στραγικής σημασίας η ενεργειακή σύνδεση Κύπρου – Κρήτης – ηπειρωτικής...

Π. Λαφαζάνης: Στραγικής σημασίας η ενεργειακή σύνδεση Κύπρου – Κρήτης – ηπειρωτικής Ελλάδας

0

Αναγκαία είναι σύμφωνα με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη μία γνήσια ενεργειακή ένωση στην Ευρώπη είναι αναγκαία, αλλά αυτή πρέπει να συμβαδίσει με μία προοδευτική στροφή της Ευρώπης, ωστόσο, στην παρέμβασή του στο συμβούλιο υπουργών της Ε.Ε. ο ίδιος επισήμανε τις αμφιβολίες της ελληνικής πλευράς «αν τα μέσα που προτείνονται μπορούν να τους επιτύχουν ή αν αντίθετα, επιτείνουν τις ανισότητες και επώδυνες οικονομικές και κοινωνικές παρενέργειες που βλέπουμε να κυριαρχούν σήμερα στην ευρωζώνη και την ΕΕ».

Ο Π. Λαφαζάνης ανέφερε επίσης ότι «το μεγαλεπήβολο σχέδιο της σταδιακής ενεργειακής ένωσης αντιμετωπίζεται από ισχυρούς κύκλους όχι τόσο ως αναπτυξιακό και κοινωνικό όραμα σύγκλισης, συνανάπτυξης, προσέγγισης και ευημερίας λαών και χωρών, αλλά περισσότερο ως όχημα μετάβασης σε μία μεγάλη νεοφιλελεύθερη ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά, η οποία μπορεί να μεγεθύνει τις ενεργειακές ανισότητες, τους αποκλεισμούς και τους διαχωρισμούς, ίσως και νέα τείχη στην Ευρώπη».

Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ελλάδα, ο υπουργός τόνισε ότι τα βήματα συχνά βίαιης, νεοφιλελεύθερης απορρύθμισης στον τομέα της ενέργειας που με επιμονή και της Επιτροπής και τα τελευταία χρόνια με τη μανιώδη προσήλωση της τρόικας ακολουθήθηκαν στην Ελλάδα ευνόησαν κατά κύριο λόγο, ληστρικά ιδιωτικά συμφέροντα, ενώ υποβοήθησαν δύο εφιαλτικές παρενέργειες: Αύξησαν δραματικά την ενεργειακή φτώχεια και τίναξαν στα ύψη τις ενεργειακές τιμές.

Η προτροπή για ιδιωτικοποιήσεις και η κατάτμηση δημοσίων ενεργειακών επιχειρήσεων, καθόλου δεν υποβοήθησε την παραγωγικότητα και τη διέξοδο από την κρίση, σημείωσε ο Π. Λαφαζάνης.

Συνεχίζοντας, ο υπουργός εξέφρασε την ενόχληση της ελληνικής πλευράς σε σχέση με την πρόταση του κειμένου τελικών συμπερασμάτων που αφορά την εκ των προτέρων ενημέρωση και συμμετοχή της Επιτροπής στις ενεργειακές συμφωνίες των κρατών- μελών με τρίτες χώρες.

«Δεν είναι μόνο ο ασφυκτικός περιορισμός της κυριαρχίας των κρατών που ενοχλεί στην προκειμένη περίπτωση, αλλά κυρίως η γραφειοκρατική διαδικασία και ιδιαίτερα η απουσία εθνικής ευελιξίας στη διαμόρφωση αποδοτικών, πολυεπίπεδων και πολυδιάστατων διεθνών ενεργειακών σχέσεων των χωρών- μελών» τόνισε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι ο ρόλος των εθνικών κρατών στον χώρο της ενέργειας είναι αναντικατάστατος.

Ως προς τις ενεργειακές διασυνδέσεις με δίκτυα, αγωγούς και μεταφορικούς δρόμους, ο Π. Λαφαζάνης ανέφερε ότι μπορούν να ενδυναμώσουν τη συνεργασία και τη συνανάπτυξη ανάμεσα σε χώρες και λαούς και να συνεισφέρουν στην ασφάλεια και την επάρκεια του ενεργειακού εφοδιασμού με καλύτερους όρους και μικρότερο κόστος.

«Προϋπόθεση είναι αυτές οι ενεργειακές διασυνδέσεις να μην προκύπτουν ως αποτέλεσμα ηγεμονικών πιέσεων και επιβολής, να μην υποκρύπτουν εξαρτήσεις και να αναπτύσσονται σε ισότιμη βάση και στη βάση του προφανούς αμοιβαίου οφέλους» τόνισε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θέλει να αναπτύξει ενεργειακές διασυνδέσεις και διεθνείς ενεργειακές σχέσεις που θα είναι πολυδιάστατες, πολύπλευρες και θα κινούνται χωρίς προσκολλήσεις και αγκυλώσεις, σε πολλούς και διαφορετικούς ορίζοντες.

Η Ελλάδα, συνέχισε ο υπουργός θεωρεί απόλυτα αναγκαίο και στρατηγικής σημασίας έργο την ενεργειακή διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης- ηπειρωτικής Ελλάδας, το οποίο, όπως είπε, πρέπει να ενταχθεί στο σύνολό του στα έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και να τύχει, επίσης στο σύνολό του, γενναίας χρηματοδότησης.

«Στην ίδια κατεύθυνση, θεωρούμε εύλογη και δίκαιη την ευρωπαϊκή στήριξη στην ενεργειακή διασύνδεση των νησιών του Αιγαίου, με κύριο στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του αιολικού τους δυναμικού και τον δραστικό περιορισμό των εκπομπών αερίων» ανέφερε ο Π. Λαφαζάνης.

Καταλήγοντας, ο υπουργός ανέφερε ότι οι ευρωπαϊκοί πόροι που διατίθενται στην ενέργεια είναι ανεπαρκείς και κατανέμονται άδικα, ενώ σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές ενεργειακές διασυνδέσεις υπογράμμισε την ανάγκη ανάληψης κοινών ευρωπαϊκών προσπαθειών με στόχο να υποβοηθήσουν την οριοθέτηση και την ασφάλεια όλων των θαλάσσιων ζωνών στη Νοτιανατολική Μεσόγειο, στη βάση της διεθνούς νομιμότητας και του διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here