Αρχική Καινοτομία Μοναδικό πρωτότυπο μοντέλο ανεμογεννήτριας για αιολική ενέργεια

Μοναδικό πρωτότυπο μοντέλο ανεμογεννήτριας για αιολική ενέργεια

0
Διαφήμιση

Ολλανδοί σχεδιαστές αποκάλυψαν ένα ριζοσπαστικό νέο τρόπο για τη συλλογή αιολικής ενέργειας, χρησιμοποιώντας ένα γιγαντιαίο «πλωτό τροχό», πρακτικά μία ανεμογεννήτρια δίχως λεπίδες.

Η νέα τουρμπίνα-τροχός θα χρησιμοποιεί μια καινοτόμο τεχνολογία για την πρόσληψη ενέργειας από σωματίδια στον αέρα. Η τεχνολογία, με την ονομασία EWICON (Ηλεκτροστατικός Μετατροπέας Αιολικής Ενέργειας) δημιουργεί ενέργεια μέσω της μετατόπισης φορτισμένων σωματιδίων από τον άνεμο προς την αντίθετη κατεύθυνση ενός ηλεκτρικού πεδίου.

Το κέντρο του τροχού διαπερνούν χαλύβδινοι σωλήνες, κάθε ένας εκ των οποίων διαθέτει αρκετά ηλεκτρόδια και ακροφύσια που απελευθερώνουν θετικά ιόντα νερού στον αέρα, μέσω μίας διαδικασίας που έχει ονομαστεί «ηλεκτροψεκασμός».

Η ανεμογεννήτρια αποτελείται από δύο μεγάλους δακτύλιους, ενώ η απουσία κινούμενων μηχανικών εξαρτημάτων οδήγησε τους δημιουργούς να τη βαπτίσουν ως «τον πιο καινοτόμο ανεμόμυλο στον κόσμο».

Εξάλλου, ο εξωτερικός δακτύλιος θα φιλοξενεί 40 περιστρεφόμενες καμπίνες και ο εσωτερικός θα στεγάζει ένα εστιατόριο με πανοραμική θέα, ξενοδοχείο, διαμερίσματα και διάφορα εμπορικά καταστήματα.

Την κατασκευή της ανεμογεννήτριας έχει αναλάβει κοινοπραξία εταιρειών με έδρα το Ρότερνταμ, οι εκπρόσωποι των οποίων ελπίζουν πως οι επιλογές που θα προσφέρει το εμπορικό κομμάτι του έργου θα προσελκύει ετησίως περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες.

Η τεχνολογία αναπτύχθηκε από τους Γιόχαν Σμιτ και Ντιράντι Τζαϊράμ του Πολυτεχνείου του Ντελφτ, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Βαγκενίνγκεν και στα πλαίσια ενός κυβερνητικού προγράμματος καινοτομιών, ενώ η κατασκευή του πρωτοτύπου θα λάβει χώρα στο Ρότερνταμ.

Διαφήμιση