Αρχική Ειδήσεις Η σωματική άσκηση προστατεύει τους μεσήλικες άνδρες από τον κίνδυνο του καρκίνου

Η σωματική άσκηση προστατεύει τους μεσήλικες άνδρες από τον κίνδυνο του καρκίνου

0
Διαφήμιση

Σύμφωνα με μια αμερικανική επιστημονική έρευνα η καλή φυσική κατάσταση ενός άνδρα μειώνει τον κίνδυνο θανάτου, αν διαγνωστεί με καρκίνο στην τρίτη ηλικία, ενώ οι άνδρες που στη μέση ηλικία τους διατηρούνται σε καλή φόρμα, χάρη στη συχνή σωματική άσκηση, κινδυνεύουν λιγότερο από καρκίνο των πνευμόνων και του εντέρου, αλλά όχι του προστάτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Σούζαν Λακόσκι του Πανεπιστημίου του Βερμόντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό ογκολογίας “JAMA Oncology”, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 14.000 άνδρες με μέση ηλικία 49 ετών, για μια μέση χρονική περίοδο 6,5 ετών. Η φυσική κατάσταση των συμμετεχόντων αξιολογήθηκε με βάση ειδική δοκιμασία σε κυλιόμενο τάπητα, καθώς και με ιατρικές εξετάσεις.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι μεσήλικες άνδρες που έχουν καλή λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων, χάρη στη σωματική άσκηση, εμφανίζουν κατά μέσο όρο 55% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των πνευμόνων και 44% μικρότερο κίνδυνο ορθοκολικού καρκίνου (παχέος εντέρου).

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τον καρκίνο του προστάτη, για λόγους που δεν είναι σαφείς. Αυτό ίσως οφείλεται στο ότι ο καρκίνος του προστάτη συνήθως εξελίσσεται πολύ αργά και έτσι δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα από παράγοντες όπως η φυσική κατάσταση.

Έως το τέλος της μελέτης, είχαν πεθάνει το 20% των ανδρών με κακή φυσική κατάσταση, το 4% αυτών με μέτρια κατάσταση και το 3% όσων είχαν καλή φυσική κατάσταση. Όσοι ανήκαν στην τελευταία ομάδα, είχαν 32% μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν από καρκίνο και 68% μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν από την καρδιά τους, σε σχέση με όσους δεν είχαν καλή φυσική κατάσταση.

«Ακόμη και μια μικρή βελτίωση στη φυσική κατάσταση επιφέρει σημαντική διαφορά στην επιβίωση, μειώνοντας τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο και καρδιαγγειακή νόσο», δήλωσε η Σούζαν Λακόσκι, η οποία επεσήμανε πως, όπως δείχνει και η νέα έρευνα, η φυσική κατάσταση συνιστά σημαντικό κλινικό δείκτη πρόγνωσης του κινδύνου για καρκίνο.

Οι ειδικοί συστήνουν στους μεσήλικες να ασκούνται τουλάχιστον επί 30 λεπτά, πέντε μέρες εβδομαδιαίως.

Διαφήμιση