Αρχική Καταστροφές Επίγεια “κόλαση” τα… σκουπίδια για την Βομβάη της Ινδίας

Επίγεια “κόλαση” τα… σκουπίδια για την Βομβάη της Ινδίας

0
Διαφήμιση

Η οικονομική άνθηση της Ινδίας, σε συνδυασμό με την κατακόρυφη αύξηση των αστικών πληθυσμών έχει φτάσει μία από τις πιο βασικές αλλά και ανεπαρκείς υποδομές της Ινδίας στα άκρα της.

Η Βομβάη, μία πόλη 18,4 εκατομμυρίων ανθρώπων, έχει αρχίσει να εξαντλεί το διαθέσιμο χώρο αποκομιδής απορριμμάτων, και η Ντέοναρ, η μεγαλύτερη και παλαιότερη χωματερή στην Ασία έχει υπερχειλίσει.

Το πρόβλημα των σκουπιδιών αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για τον πρωθυπουργό Μόντι, ο οποίος οραματίζεται τη δημιουργία εκατό σύγχρονων μητροπόλεων στη χώρα που σύντομα θα είναι η πολυπληθέστερη του πλανήτη.

«Συνεχίζουμε την αποκομιδή απορριμμάτων στις χωματερές γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή», δήλωσε η Αμίτα Μπίντε, πρόεδρος του Κέντρου Αστικής Πολιτικής και Κυβέρνησης στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών Τάτα στη Μουμπάι. «Έχουμε εξαντλήσει τις χωματερές μας και το πρόβλημα χαρακτηρίζεται πλέον ως κρίση η οποία θα έχει δραματικές συνέπειες», πρόσθεσε.

Η Βομβάη παράγει 11.000 τόνους απορριμμάτων την ημέρα, περισσότερα από τα μισά εκ των οποίων καταλήγουν στη χωματερή Ντεονάρ, όπου ο σωρός σκουπιδιών ξεπερνάει τα 60 μέτρα σε ύψος. Τα υπόλοιπα σκουπίδια καταλήγουν σε μία δεύτερη, μικρότερη χωματερή, ενώ η τρίτη χωματερή της πόλης δε λειτουργεί για περιβαλλοντικούς λόγους. Οι αρχές της πόλης αναζητούν την κατάλληλη τοποθεσία για τη λειτουργία μίας τέταρτης χωματερής.

Ίσως το κυριότερο πρόβλημα της πόλης είναι η επεξεργασία και η διαχείριση των απορριμμάτων, καθώς τουλάχιστον το 80 τοις εκατό εξ αυτών περιέχει αναμειγμένα βιοδιασπώμενα με ανακυκλώσιμα υλικά.

Το Κάιρο και η Νέα Υόρκη που παράγουν περισσότερα απορρίμματα (συνολικά και κατά κεφαλήν αντίστοιχα) από τη Μουμπάι βρίσκονται σε σαφώς καλύτερη κατάσταση λόγω της ανακύκλωσης. Ωστόσο στο ινδουιστικό σύστημα καστών μόνο οι χαμηλότερες κοινωνικές ομάδες διαχωρίζουν, επεξεργάζονται και μεταφέρουν τα σκουπίδια.

Η παρούσα μέθοδος διαχείρισης απορριμμάτων έχει αρνητικές συνέπειες στην υγεία και το περιβάλλον, αλλά παράλληλα δεσμεύει και πολύτιμο χώρο. Η πυκνότητα πληθυσμού της πόλης είναι 19,652 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, ενώ ο μισός πληθυσμός ζει σε φτωχικές γειτονιές που έχουν αναπτυχθεί δίπλα στις επίσημες αλλά και σε πολλές «αυτοσχέδιες» χωματερές.

Διαφήμιση