Αρχική Ειδήσεις Στηρίζει τον αγωγό φυσικού αερίου TAP ο υπουργός Π. Λαφαζάνης

Στηρίζει τον αγωγό φυσικού αερίου TAP ο υπουργός Π. Λαφαζάνης

0
Διαφήμιση

Την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης στον αγωγό φυσικού αερίου TAP, και την ετοιμότητά της να εργαστεί για την όσο το δυνατόν ταχύτερη υλοποίησή του, εξέφρασε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Αζερμπαϊτζάν όπου και συμμετείχε στις εργασίες του Πρώτου Συμβουλευτικού Συμβουλίου για τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου.

Ο κ. Λαφαζάνης έγινε δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Αλίγεφ, με τον οποίο συζήτησε το ευρύτερο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και εκφράσθηκε αμοιβαία η διαπίστωση των καλών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες και της ανάγκης για περαιτέρω ανάπτυξή τους.

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου ο κ. Λαφαζάνης είχε σειρά συναντήσεων με ομολόγους του και άλλους υψηλούς αξιωματούχους.

Είχε συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον οποίο συζήτησε ενεργειακά θέματα της περιοχής της Νοτιοναταλικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένου του TAP.

Είχε συνάντηση με τον Ειδικό Απεσταλμένο Ενέργειας των ΗΠΑ με τον οποίο συζήτησε  ενεργειακά θέματα της περιοχής, με ιδιαίτερη έμφαση στον Νότιο Διάδρομο και τον ΤΑΡ.

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης συναντήθηκε επίσης με  την Υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας Temenuzhka Petkova, κατά την οποία επιβεβαιώθηκε η στήριξη των δύο κυβερνήσεων στην ταχεία υλοποίηση του Interconnector Greece-Bulgaria (IGB) και τονίστηκε η ανάγκη να εξεταστούν τα περαιτέρω βήματα σε αυτή την κατεύθυνση το προσεχές διάστημα.

Κατά τη συνάντηση επίσης που είχε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με τον Υπουργό Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν επιβεβαιώθηκε  το ενδιαφέρον για μια ευρύτατη ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, με αφετηρία τον TAP.

Ο κ. Λαφαζάνης υπογράμμισε ιδιαίτερα  στον συνομιλητή του την ανάγκη να υπάρξουν αντισταθμιστικά oφέλη για την Ελλάδα από την υλοποίηση του TAP, πράγμα που θα ήταν δίκαιο για τη χώρα μας και ωφέλιμο για τον αγωγό και για όλες τις πλευρές.

Το ζήτημα αυτό έθεσε επίσης ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κατά τη  συνάντηση που είχε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του TAP.

Σύμφωνα με το υπουργείο, το αίτημα της ελληνικής πλευράς το άκουσαν προσεκτικά και οι δύο συνομιλητές της.

Ο κ. Λαφαζάνης είχε συνάντηση και με τον περιφερειακό πρόεδρο της ΒP (για την Τουρκία-Αζερμπαϊτζάν-Γεωργία), η οποία είναι βασικός προμηθευτής του αγωγού από το κοίτασμα ShahDeniz και βασικός μέτοχος στον ΤΑΝΑΡ και στον ΤΑΡ.

Ο υπουργός έθεσε και σε αυτή τη συνάντηση το αίτημα της ελληνικής πλευράς για αντισταθμιστικά οφέλη από τον ΤΑΡ.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο, ο περιφερειακός πρόεδρος της BP δήλωσε ανοιχτός σε θέματα που αφορούν αντισταθμιστικά οφέλη για την Ελλάδα και τόνισε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει συγκεκριμένες ελληνικές προτάσεις σε αυτήν την κατεύθυνση.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here