Αρχική Ειδήσεις Προς επίτευξη σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης στα κτίρια

Προς επίτευξη σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης στα κτίρια

0
Διαφήμιση

«Τα κτίρια καταναλώνουν περίπου 40% της ενέργειας, 35% των πρώτων υλών και ευθύνονται για 10 – 35% των δομικών αποβλήτων, με σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον». Τα παραπάνω ανέφερε η Εύη Τζανακάκη, αρχιτέκτων – μηχανικός στο Τμήμα Κτιρίων, Διεύθυνση Ενεργειακής Αποδοτικότητας του ΚΑΠΕ, στην ημερίδα, με θέμα: «Σύγχρονα ενεργειακά αποδοτικά κτίρια στην Αυτοδιοίκηση» που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ).

Λύση για την εξοικονόμηση ενέργειας είναι ο βιοκλιματικός σχεδιασμός νέων κτιρίων, με ενσωμάτωση αποδοτικών ενεργειακών τεχνολογιών για επίτευξη σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας υφιστάμενων κτιρίων, η ενσωμάτωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η ορθολογική χρήση κτιρίων και συστημάτων.

Όπως τονίστηκε στην ημερίδα, η βιώσιμη ενεργειακή ανάπτυξη μπορεί να φέρει πολλαπλά οφέλη σε τομείς, όπως: η προστασία του περιβάλλοντος, ο περιορισμός της κλιματικής αλλαγής, η μείωση των λειτουργικών δαπανών από την εξοικονόμηση ενέργειας και η αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης του πολίτη.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης επιλέχτηκε να παρουσιαστεί ως υπόδειγμα καλής πρακτικής το νέο κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που ανεγέρθηκε στην περιοχή του ΦΙΞ, δυτικά της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου AIDA, στο οποίο συμμετέχει το ΚΑΠΕ.

Αποτελεί ένα πρότυπο, σύγχρονο και ενεργειακά αποδοτικό κτίριο σε όλη τη χώρα, καθώς είναι εξοπλισμένο με τρία συστήματα γεωθερμίας, με Κεντρικό Σύστημα Ελέγχου Κτιρίου, Κεντρικό Σύστημα Ελέγχου Φωτισμού και αυτόματο σύστημα σκίασης κτιρίου.

Στο νέο περιφερειακό μέγαρο θα στεγαστούν, μέχρι το τέλος του 2015, όλες οι υπηρεσίες πλην των τεχνικών.

Διαφήμιση