Αρχική Ειδήσεις Οικολόγοι Πράσινοι: Να ανακληθούν οι περιβαλλοντικοί όροι και να κατατεθεί νέα ΜΠΕ...

Οικολόγοι Πράσινοι: Να ανακληθούν οι περιβαλλοντικοί όροι και να κατατεθεί νέα ΜΠΕ για τον αγωγό ΤΑΡ

0
Διαφήμιση

Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν εκφράσει ήδη από το 2013 επιφυλάξεις για το έργο «ΔΙΑΔΡΙΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΥΨΗΛΗΣ ΠΙΕΣΗΣ (ΤΑΠ) & ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ».

Όπως αναφέρουν: «Από τότε λέγαμε ότι «η κυβέρνηση έχει επιλέξει τις επικοινωνιακές εντυπώσεις, χωρίς να ενημερώσει για τα σημαντικά θέματα: τις ποσότητες που θα διοχετεύονται στο Ελληνικό δίκτυο, τις δυνατότητες διακλάδωσης του αγωγού, τα τέλη διέλευσης που θα εισπράττει το δημόσιο και ζητούσαμε η Μελέτη Περιβαλλοντικών και κοινωνικών Επιπτώσεων του αγωγού να μην υπακούει σε λογικές fast track.

Επίσης, εκφράζαμε επιφυλάξεις για την συνεχιζόμενη εξάρτηση της χώρας από υδρογονάνθρακες, έχοντας υπόψη ότι το φυσικό αέριο είναι ανεκτό για την αντικατάσταση πιο ρυπογόνων καυσίμων στα πλαίσια ενός μεταβατικού σταδίου προς την παραγωγή ενέργειας μηδενικών ρύπων.

Με αφορμή την αναβολή της εκδίκασης της προσφυγής στο ΣτΕ των Δήμων Σερρών και Εμμ. Παππά (και 413 πολιτών από τοπικούς οικισμούς) κατά των περιβαλλοντικών όρων του αγωγού που υπέγραψε ο πρώην υπουργός ΥΠΕΚΑ κ. Μανιάτης, έχουμε να συμπληρώσουμε ότι είναι απαραίτητη η επανεξέταση της διέλευσης του ΤΑΡ από γη υψηλής παραγωγικότητας στους Νομούς Καβάλας και Σερρών, όπως και της εγκατάστασης του σταθμού συμπίεσης στην περιοχή Σερρών.

Ιδιαίτερα τα τενάγη των Φιλίππων περιλαμβάνουν ένα αγρο-οικοσύστημα με ιδιαίτερα ευαίσθητες υδροδυναμικές λειτουργίες καθώς και χώρους σημαντικού πολιτιστικού ενδιαφέροντος, γι’αυτό και καταβάλλονται και προσπάθειες αναγνώρισης της περιοχής ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Συμφωνούμε δε, με το αίτημα των κατοίκων Σερρών και Καβάλας για το ότι πρέπει άμεσα να ανακληθεί η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την προτεινόμενη επένδυση και να κατατεθεί νέα ΜΠΕ, η οποία θα λάβει υπόψη της τις θέσεις της τοπικής κοινωνίας».

Διαφήμιση