Αρχική Καταστροφές Κατέρρευσε το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια

Κατέρρευσε το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια

0
Διαφήμιση

Το ονομαστό Γεφύρι της Πλάκας, το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια, ήταν ένα από τα ωραιότερα, μεγαλύτερα και γνωστότερα πέτρινα γεφύρια που βρίσκονταν στην Ελλάδα, με επιβλητικό τόξο ανοίγματος 40 μέτρων. Διέθετε, επίσης, εκατέρωθεν δύο μικρά, ανακουφιστικά τόξα, ανοίγματος 6 μέτρων. Είχε συνολικό μήκος 61 μέτρα, η κεντρική καμάρα είναι 40 μέτρα, το μέγιστο ύψος 21 μέτρα και το πλάτος στην κορυφή είναι 3,20 μέτρα. Γεφύρωνε τον Άραχθο ποταμό και βρισκόταν στα ιδιοκτησιακά όρια του νομού Άρτας και του νομού Ιωαννίνων, στο συνοικισμό Πλάκας Ραφταναίων.

Με την κατασκευή του, διευκόλυνε σε μεγάλο βαθμό, τις μετακινήσεις των κατοίκων των χωριών της περιοχής που είναι κτισμένα στις πλαγιές των Τζουμέρκων και των μεγάλων κοπαδιών των νομάδων της περιοχής που ήταν αναγκασμένοι να περάσουν τον ορμητικό Αραχθο.

Το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας ήταν αριστούργημα λαϊκής αρχιτεκτονικής, έργο Τζουμερκιωτών μαστόρων με εξαιρετική τεχνική άξια θαυμασμού. Το έχτισε ο πρωτομάστορας Κωνσταντίνος Μπέκας το 1866. Θεωρείται η ωραιότερη γέφυρα των Βαλκανίων και η τρίτη στην Ευρώπη.

Διαφήμιση