Αρχική Καταστροφές Η ρύπανση μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά τρία χρόνια

Η ρύπανση μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά τρία χρόνια

0
Διαφήμιση

Η υψηλή ρύπανση της ατμόσφαιρας στην Ινδία θα κοστίσει περισσότερα από τρία χρόνια ζωής σε περίπου 660 εκατομμύρια κατοίκους της. Παράλληλα, σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός της χώρας, που φτάνει τα 1,2 δισεκατομμύρια άτομα, εκτίθεται καθημερινά σε επιβλαβή επίπεδα μόλυνσης, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα Αμερικανών περιβαλλοντικών οικονομολόγων. Η νέα έρευνα υπογραμμίζει το πόσο σοβαρά έγιναν τα προβλήματα ρύπανσης της Ινδίας μετά από χρόνια ανάπτυξης χωρίς να λαμβάνονται τα κατάλληλα περιβαλλοντικά μέτρα. Το περασμένο έτος το Νέο Δελχί ανακηρύχθηκε επισήμως ως η πιο μολυσμένη πόλη στον κόσμο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στη σχετική λίστα του οποίου οι 13 από τις 20 πρώτες πόλεις βρίσκονται στην Ινδία.

Η εκτεταμένη ρύπανση εκτιμάται πως θα κοστίσει τουλάχιστον 3,2 χρόνια ζωής στο μισό πληθυσμό της χώρας, σύμφωνα με τον Μάικλ Γκρίνστοουν του Πανεπιστημίου του Σικάγο, επικεφαλής της μελέτης, στην οποία συνεργάστηκαν ερευνητές από το Γέιλ και το Χάρβαρντ. Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη ρύπανση βρίσκονται κυρίως στη βόρεια Ινδία, όπου είναι συγκεντρωμένος ο περισσότερος πληθυσμός, αναφέρει η μελέτη.

Για την ανάλυσή τους, οι ερευνητές δανείστηκαν στοιχεία από την προηγούμενη μελέτη τους για την Κίνα, όπου υπολόγισαν πως το προσδόκιμο ζωής μειώνεται κατά τρία έτη για κάθε 100 μικρογραμμάρια μικροσωματιδίων PM2.5 πάνω από τα ασφαλή επίπεδα. Τα σωματίδια ΡΜ2,5 είναι ιδιαίτερα επιβλαβή, καθώς με διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρόμετρα, είναι αρκετά μικρά ώστε να διεισδύουν βαθιά μέσα στους πνεύμονες.

Οι ερευνητές αναφέρουν πως η πρόβλεψή τους ενδέχεται να είναι συντηρητική, καθώς βασίζεται σε στοιχεία από δορυφορικά δεδομένα του 2012, τα οποία τείνουν να υποτιμούν τα επίπεδα ΡΜ2.5. Η Ινδία έχει θέσει ως όριο ασφαλείας για τα ΡΜ2.5 το διπλάσιο από το αντίστοιχο του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, με αποτέλεσμα το 99,5 τοις εκατό του πληθυσμού να ζει σε συνθήκες ρύπανσης που υπερβαίνουν το τελευταίο όριο.

Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας σχετικά με τον διπλασιασμό της παραγωγής άνθρακα στο 1 δισεκατομμύριο τόνους, εντός των επόμενων πέντε ετών, προκειμένου να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας. Σήμερα, περισσότεροι από 300 εκατομμύρια Ινδοί ζουν χωρίς πρόσβαση σε ηλεκτρισμό, ενώ σχεδόν οι διπλάσιοι ζουν με λιγότερα από δύο δολάρια την ημέρα.

Διαφήμιση