Αρχική Καταστροφές Γερμανική «βόμβα» 98 τόνων αποβλήτων υδράργυρου στον Ασπρόπυργο

Γερμανική «βόμβα» 98 τόνων αποβλήτων υδράργυρου στον Ασπρόπυργο

0
Διαφήμιση

Στην παραμονή 98 τόνων αποβλήτων υδράργυρου στον Ασπρόπυργο, αποτέλεσμα της ολιγωρίας των αρμόδιων γερμανικών Αρχών να ξεκινήσουν τη διαδικασία “επαναπατρισμού” τους στη Γερμανία, από την οποία ταξίδεψαν παρανόμως, αναφέρθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής. Ο κ. Βασιλείου έφερε το θέμα σε πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, προκειμένου να ζητήσει έγκριση 5.000 ευρώ για να διανεμηθούν στους πολίτες της περιφερειακής του ενότητας πληροφοριακά φυλλάδια για τα μέτρα αυτοπροστασίας του πληθυσμού από κινδύνους που προέρχονται από «βιομηχανικά – τεχνολογικά ατυχήματα μεγάλης έκτασης».

Σύμφωνα με τον ίδιο, πέρα από τα απόβλητα υδραργύρου που έχουν παράνομα ταξιδέψει και εναποτεθεί στις εγκαταστάσεις της εταιρείας αποθήκευσης εύφλεκτων, διαβρωτικών, οξειδωτικών και τοξικών ουσιών Wardy Α.Ε., στην περιφερειακή ενότητα Δυτικής Αττικής υπάρχουν άλλες 26 δραστηριότητες της οδηγίας Seveso -δηλ. που είναι επικίνδυνες για πρόκληση σοβαρών ατυχημάτων.

Το πρόβλημα με την εν λόγω εταιρεία κοινοποιήθηκε στην περιφερειακή ενότητα Δυτικής Αττικής τον περασμένο Αύγουστο από το ΥΠΕΚΑ (που είχε προχωρήσει στις 20 Αυγούστου και σε ανακοίνωση Τύπου), το οποίο με τη σειρά του είχε ενημερωθεί από τις αρμόδιες γερμανικές Αρχές.

Εκείνες είχαν ανακαλύψει το παράνομο φορτίο στην Ελλάδα στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας που είχαν ξεκινήσει για τη γερμανική εταιρεία DELA GmbH Recycling Solution, η οποία πληρωνόταν από το γερμανικό κράτος, προκειμένου να ουδετεροποιεί τον επικίνδυνο, για το Περιβάλλον και την Υγεία των ανθρώπων, μετατρέποντας μεταλλικό υδράργυρο σε σουλφίδιο υδραργύρου, που είναι μη τοξικό.

Στη συνέχεια ήταν υποχρεωμένη -με βάση τις διεθνείς συμβάσεις- να το θάβει με ασφάλεια. Η ταφή έπρεπε να γίνεται στα γερμανικά ορυχεία αλατιού.

Όπως διαπιστώθηκε από τις γερμανικές Αρχές, η εταιρεία στην πραγματικότητα από το 2010 έως τον Αύγουστο του 2014 είχε εξάγει παρανόμως 1.100 τόνους μη-τοξικού σουλφίδου υδραργύρου σε άλλες χώρες της Ευρώπης, προκειμένου στη συνέχεια να εξαχθούν ως ακίνδυνος υδράργυρος προς χρήση σε χώρες του Τρίτου Κόσμου.

Ενώ πληρωνόταν αδρά από το γερμανικό κράτος για να τους θάβει, κέρδισε επιπλέον πολλά χρήματα εξάγοντας παράνομα το απόβλητο, το οποίου απαγορεύεται η διασυνοριακή μεταφορά.

Η Ελλάδα, στην προκειμένη περίπτωση, χρησιμοποιούνταν ως διαμετακομιστικός σταθμός για να εξάγεται ο υδράργυρος στην Τουρκία. Όταν κοινοποιήθηκε το συμβάν στις ελληνικές Αρχές -το αρμόδιο ΥΠΕΚΑ- ειδοποιήθηκε άμεσα η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής, έγινε έλεγχος από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, τη δ/νση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής και οι ελληνικές εισαγγελικές Αρχές κάλεσαν για περαιτέρω εξηγήσεις τόσο τη Wardy όσο και τη μεταφορική εταιρεία Ocean Trade Α.Ε. μέσω της οποίας μεταφέρθηκε το φορτίο στην Ελλάδα.

Η εν λόγω εταιρεία, κινεζικών συμφερόντων, έχει ως αρμοδιότητα τις δια θαλάσσης μεταφορές και ξεκίνησε τη λειτουργία το 1995 στο Χονγκ Κονγκ και τη Σαγκάη. Πλέον επιχειρεί και στην Ελλάδα. Το ΥΠΕΚΑ, ακολουθώντας τον νόμο, ζήτησε επισήμως από το γερμανικό κράτος να φροντίσει για τον «επαναπατρισμό» των 114 κιβωτίων, όπου φυλάσσονται οι 98 τόνοι του υδραργύρου. Όμως, όπως γίνεται φανερό από τη σχετική αλληλογραφία, η αρμόδια γερμανική Αρχή Bezirksregierung Detmold αμφισβητεί πλέον τη δική της αρχική κοινοποίηση.

Σε έγγραφο της πρώην Γ.Γ. του υπουργείου ΠΕΚΑ Νάντιας Γιαννακοπούλου στις 24 Νοεμβρίου αναφέρεται σχετικά ότι «ζητήθηκε από την αρμόδια αρχή Bezirksregierung Detmold να προβεί σε άμεσες ενέργειες για την επιστροφή των αποβλήτων στη Γερμανία, όπως προβλέπεται στην παρ. 2 του άρθρου 24 του Κανονισμού αριθ. 1013/2006 δηλ. εντός 30 ημερών ή εντός κάθε άλλης προθεσμίας, η οποία ενδεχομένως συμφωνείται από τις οικείες αρμόδιες αρχές».

Και συνεχίζει η κ. Γιαννοκοπούλου στο έγγραφό της: «Παρόλα αυτά, προς έκπληξή μας, η αρμόδια αρχή Bezirksregierung Detmold (υπ. Αρ. 52.30.20; 52.33.01 – DELA/7-10-2014 συνημμένο έγγραφο) αμφισβήτησε την αρχική της κοινοποίηση και υποστήριξε ότι δεν έχει καταλήξει σε ασφαλές συμπέρασμα αν οι εντοπισθείσες ποσότητες υδραργύρου είναι ή όχι απόβλητο, ζητώντας επιπλέον πληροφορίες από την πλευρά μας!».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαφήμιση