Αρχική Καταστροφές «SOS» για την Αδριατική εκπέμπουν κροατικές οργανώσεις

«SOS» για την Αδριατική εκπέμπουν κροατικές οργανώσεις

0
Διαφήμιση

Μέλη του “Πράσινου Φόρουμ”, του κροατικού δικτύου οργανώσεων για την προστασία του περιβάλλοντος, πραγματοποίησαν δράση διαμαρτυρίας με σύνθημα “SOS για την Αδριατική”, έξω από κεντρικό ξενοδοχείο του Ζάγκρεμπ.

Εκεί, ο οργανισμός για τους υδρογονάνθρακες διοργανώνει δημόσια παρουσίαση της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του σχεδίου – πλαισίου και προγράμματος εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Αδριατική Θάλασσα.

Κάποιοι από τους διαδηλωτές μπήκαν στην αίθουσα όπου διεξάγεται η εκδήλωση κρατώντας πανό με τα συνθήματα: “Πάρε μέρος – πες όχι σε αυτή τη φάρσα”, “SOS για την Αδριατική”, “Ποιος ρώτησε τους τουρίστες”.

Ο Τόνι Βίνταν, επικεφαλής του προγράμματος για την ενέργεια της οργάνωσης “Πράσινη Δράση” και η Ντούσιτσα Ράντοιτσιτς, από την “Πράσινη Ίστρα”, τόνισαν ότι η περιβαλλοντική μελέτη, λόγω ελλείψεων, είναι εντελώς απαράδεκτη και αποδεικνύει την ανετοιμότητα των θεσμών της Κροατίας, για σοβαρή επιτήρηση μιας τόσο επικίνδυνης και επιθετικής δραστηριότητας στο πιο πολύτιμο φυσικό αγαθό της Κροατίας, την Αδριατική.

“Από την πρώτη ματιά φαίνεται ότι η μελέτη συντάχθηκε με τέτοιο τρόπο σαν να πρόκειται για πρατήριο υγρών καυσίμων στην περιφέρεια του Ζάγκρεμπ και όχι για την έκθεση σε κίνδυνο επί δεκαετίες της Αδριατικής από την πλευρά πετρελαϊκών εταιρειών”, υπογράμμισε ο κ. Βίνταν.

Βασικό μειονέκτημα της μελέτης είναι το γεγονός ότι συντάχθηκε, αφού προηγήθηκε εδώ και καιρό η υιοθέτηση του σχεδίου – πλαισίου και του προγράμματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Αδριατική, ανέφερε.

Η Ντούσιτσα Ράντοϊτσιτς, τόνισε ότι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων πρέπει να απορριφθεί και υπογράμμισε ότι είναι απαράδεκτο η επιτήρηση της κατάστασης του περιβάλλοντος και της ρύπανσης να ανατίθεται σε αναδόχους, δηλαδή σε πετρελαϊκές εταιρείες.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here