Αρχική Ειδήσεις Να αλλαχθεί ο σχεδιασμός στις ΑΠΕ ζητάει το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο

Να αλλαχθεί ο σχεδιασμός στις ΑΠΕ ζητάει το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο

0
Διαφήμιση

Με απώτερο στόχο την αναθέρμανση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για να τοποθετηθούν νέα κεφάλαια στον τομέα της Ενέργειας το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο ζητάει τον επαναπροσδιορισμό του εθνικού σχεδιασμού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) έπειτα από διευρυμένη διαβούλευση μεταξύ της πολιτείας και των εμπλεκόμενων φορέων της αγοράς. Η ενεργειακή αγορά βρέθηκε στο επίκεντρο της τελευταίας συνεδρίασης της Επιτροπής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του Επιμελητηρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι στόχοι για τις ΑΠΕ έως το 2030, το νέο νομοθετικό πλαίσιο για το “net metering”, ήτοι του τρόπου με τον οποίο πιστώνονται οι παραγωγοί ενέργειας από τις προσθήκες ηλεκτρισμού που εισάγουν στο δίκτυο, και τον κλάδο των φωτοβολταϊκών, καθώς και θέματα σχετικά με τον τομέα της ηλεκτροκίνησης.

Σε ότι αφορά ειδικότερα το νομοθετικό πλαίσιο για το “net metering”, που θεσπίσθηκε πρόσφατα, μετά, ωστόσο, από διαρκείς επισημάνσεις της αγοράς και αρκετό χρόνο αναμονής, φαίνεται πως αλλάζει τα δεδομένα στον κλάδο των φωτοβολταϊκών με θετικά αποτελέσματα για τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις.

Για τον τομέα της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα, συστήθηκε ειδική επιτροπή με τη συμμετοχή αρμόδιων πολιτειακών παραγόντων και εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων της αγοράς, με βάση σχετική Υπουργική Απόφαση και με σκοπό την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου δικτύου ηλεκτρικής κινητικότητας στην Ελλάδα.

Στον κλάδο της ηλεκτροκίνησης οχημάτων, ενώ η παγκόσμια αγορά εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς, η εγχώρια υπολείπεται κατά πολύ των αρχικών σχεδιασμών, ενώ υστέρηση καταγράφεται και σε νομοθετικό επίπεδο, καθότι παραμένει σε αναμονή η Υπουργική Απόφαση περί χαρακτηρισμού και ορισμού των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων. Η σχετική Ευρωπαϊκή οδηγία περί Ορισμού του ηλεκτροκίνητου σχήματος εκδόθηκε την 22/10/2014 με αρ 2014/94/ΕΕ.

Διαφήμιση