Αρχική Ειδήσεις Μουσείο Λούλη: «Απο Το Σιτάρι Στο Ψωμί»

Μουσείο Λούλη: «Απο Το Σιτάρι Στο Ψωμί»

0
Διαφήμιση

Όσοι επιλέξουν να  επισκεφτούν το Μουσείο των Μύλων Λούλη στο Κερατσίνι θα μοιραστούν τη γνώση 27 αιώνων για το ψωμί και πώς αυτό κυριάρχησε στη διατροφική αλυσίδα του ανθρώπου. Η οικογένεια Λούλη ξεκίνησε από την Αετοράχη Ιωαννίνων πριν από 230 χρόνια και μετράει 7 γενιές μυλωνάδων.

Η αγάπη της οικογένειας για τη δουλειά της ήταν το κίνητρο για την δημιουργία του μουσείου προ δύο ετών. Η ιδέα όμως προϋπήρχε ήδη  τις αρχές της δεκαετίας του ’50 όταν ο  Νικόλαο Λούλη ξεκίνησε  τη συλλογή αντικειμένων σχετικά με τον κύκλο «σιτάρι-αλεύρι-ψωμί».

Με υπομονή, αγάπη και μεθοδικότητα, ο Νικόλαος Λούλης, αργότερα ο γιος του Κωνσταντίνος και ο εγγονός του Νικόλαος ,συγκέντρωναν αντικείμενα σχετικά με τη σπορά, τον θερισμό, τον αλωνισμό, την άλεση και το ζύμωμα όπως παλιά εργαλεία, μυλόπετρες, χειρόμυλους, παλαιά μηχανήματα των μύλων της οικογένειας, φόρμες ζύμης κ.α.

Η ανάγκη να συγκεντρωθούν όλα αυτά τα αντικείμενα σε έναν χώρο και να αναδειχθούν οδήγησε στο όραμα ενός μουσείου. Έτσι, στις αρχές του χρόνου άρχισε να υλοποιείται η ιδέα δημιουργίας αυτού του θεματικού μουσείου η οποία και πραγματοποιήθηκε στις νέες εγκαταστάσεις της βιομηχανικής μονάδας των ΜΥΛΩΝ ΛΟΥΛΗ στο Κερατσίνι.

Μεταξύ των εκθεμάτων σημαντική είναι η συλλογή γραμματοσήμων, μεταλλικών νομισμάτων και χαρτονομισμάτων από 53 χώρες, καθώς επίσης των καρτ ποστάλ και των μετοχών μύλων και αρτεργοστασίων. Ο χώρος κοσμείται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό και έργα τέχνης.

Το αποκορύφωμα του μουσείου αποτελεί η μεγαλύτερη συλλογή του κόσμου σε σφραγίδες πρόσφορου (από τον 4ο μ.Χ. αιώνα έως τον 20ο αιώνα) από 14 διαφορετικές χώρες με παράδοση στην Ορθόδοξη πίστη.

Τα εκθέματα του μουσείου καλύπτουν μια περίοδο 27 αιώνων. Το παλαιότερο είναι του 7ου π.Χ. αιώνα και το νεώτερο του 20ου μ.Χ. αιώνα. Η συλλογή ολοκληρώνεται με πληθώρα σχετικών συγγραμμάτων. Στον χώρο του μουσείου υπάρχει αίθουσα θεματικών προβολών και διαλέξεων. Επίσης, λειτουργεί παραδοσιακό αρτοποιείο όπου οι μικροί επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τη ζύμη.

Πάνω από αυτό, σε 7 ορόφους λειτουργεί ο νεώτερος σύγχρονος μύλος της χώρας. Η σημερινή έκταση του μουσείου είναι 800 m2. Κάτω από το μουσείο υπάρχει κενός χώρος 1.000 m2  για την προοπτική της σταδιακής επέκτασης του μουσείου.

Από τις αρχές του 2013 ο χώρος του μουσείου είναι ανοικτός σε όλους όσους ενδιαφέρονται να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σχετικά με το ευλογημένο προϊόν, πρώτης ανάγκης, που έχει ιστορία 10.000 χρόνων και αποτελεί παραδοσιακά τη βάση της ανθρώπινης διατροφής: το ψωμί.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το site: http://www.loulismuseum.gr/

 

Διαφήμιση