Αρχική Ειδήσεις Η κλιματική αλλαγή εξαρτάται και από τη διατήρηση των ορυκτών αποθεμάτων

Η κλιματική αλλαγή εξαρτάται και από τη διατήρηση των ορυκτών αποθεμάτων

0
Διαφήμιση

Μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη εκτιμά ότι το 82% του άνθρακα, το 50% του φυσικού αερίου και το 33% του πετρελαίου της Γης δεν πρέπει επουδενί να έλθουν στο φως, αλλιώς η άνοδος της θερμοκρασίας θα γίνει ανεξέλεγκτη. Τα αντίστοιχα ποσοστά για την Ευρώπη είναι: άνθρακας 78%, αέριο 20% και πετρέλαιο 11%.

Αυτή την προειδοποίηση απηύθυναν οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ανανεώσιμων Πόρων του University College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή Πολ Έκινς και τον Κρίστοφ Μακ Γκλέιντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature”, σύμφωνα με το BBC και το “New Scientist”, ενώ επεσήμαναν πως αυτό, μεταξύ άλλων, σημαίνει ότι τα κράτη και οι πετρελαϊκές εταιρείες καλά θα έκαναν να ξεχάσουν τη δελεαστική ιδέα να εξορύξουν τα ορυκτά καύσιμα της Αρκτικής, ενώ παράλληλα θα έπρεπε να επιβάλουν μεγάλους περιορισμούς στην χρήση άνθρακα.

«Όσοι χαράζουν πολιτική, πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως τα ένστικτά τους να χρησιμοποιήσουν πλήρως τα ορυκτά καύσιμα στην επικράτειά των χωρών τους, είναι τελείως ασύμβατα με τις δεσμεύσεις τους για τον στόχο ανόδου της θερμοκρασίας το πολύ κατά δύο βαθμούς Κελσίου», δήλωσε ο ΜακΓκλέιντ.

Προηγούμενη μελέτη είχε εκτιμήσει ότι τυχόν αξιοποίηση όλων των αποθεμάτων ορυκτών καυσίμων του πλανήτη μας θα απελευθέρωνε στην ατμόσφαιρα τριπλάσιο άνθρακα (περίπου 3.000 γιγατόνους) από αυτόν (900 έως 1.200 γιγατόνοι) που, σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, απαιτείται για να τηρηθεί ο στόχος των δύο βαθμών.

Η νέα μελέτη προχωρά σε επιμέρους εκτιμήσεις και συστάσεις ανά περιοχή. Έτσι, θεωρεί ότι η Μέση Ανατολή πρέπει να αφήσει «ήσυχα» σχεδόν το 40% των αποθεμάτων του πετρελαίου της (πάνω από 260 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου) και τουλάχιστον το 60% του αερίου της, ενώ στο υπέδαφος πρέπει να παραμείνει ένα πολύ μεγάλο μέρος των τεράστιων αποθεμάτων ορυκτών καυσίμων της Κίνας, της Ινδίας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Το ίδιο ισχύει και με το περισσότερο σχιστολιθικό αέριο της Ευρώπης, που παραμένει αναξιοποίητο.

Το προφανές πρόβλημα είναι ότι μια τέτοια πολιτικά «ευαίσθητη» συμβουλή δεν θα αρέσει καθόλου στις κυβερνήσεις των κρατών, ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων, που έχουν αποδυθεί σε μια κούρσα είτε ενεργειακού ανταγωνισμού, είτε απόκτησης ενεργειακής αυτάρκειας.

Διαφήμιση