Αρχική Ειδήσεις Ενδεχόμενο αποχώρησης της Total από την κυπριακή ΑΟΖ

Ενδεχόμενο αποχώρησης της Total από την κυπριακή ΑΟΖ

0
Διαφήμιση

Ο γαλλικός πετρελαϊκός κολοσσός Total εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την κυπριακή ΑΟΖ, διότι από τις σεισμογραφικές έρευνες στα τεμάχια 10 και 11 δεν υπάρχει οποιαδήποτε ένδειξη για φυσικό αέριο ή πετρέλαιο επιβεβαίωσε ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης.

Σχολιάζοντας δημοσίευμα στον κυπριακό Τύπο, ο υπουργός είπε πως «η εταιρεία από τον Σεπτέμβριο του 2014 δεν έβρισκε στόχους για να προχωρήσει σε γεώτρηση». Σημείωσε, επίσης, ότι είναι από τότε που η Total βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με την κυβέρνηση.

Ο κ. Λακκοτρύπης πρόσθεσε ότι ήταν γνωστό πως η περιοχή ήταν δύσκολη γεωλογικά, ενώ επεσήμανε πως δεν βοηθά και η συγκυρία με τις τιμές του πετρελαίου διεθνώς. Όπως είπε, το θέμα θα ξεκαθαρίσει την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», η απόφαση της εταιρείας φαίνεται να είναι καθαρά οικονομική, καθώς με την αποχώρησή της θα καταβάλει μεν αποζημιώσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά θα αποφύγει το ρίσκο μίας πολυδάπανης γεώτρησης.

Πάντως, πρόκειται για μια εξέλιξη που οδηγεί σε νέες ανατροπές σχετικά με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά και τα πρώτα απογοητευτικά αποτελέσματα των ερευνών της εταιρείας ΕΝΙ στο κοίτασμα «Ονασαγόρας» του τεμαχίου 9 της κυπριακής ΑΟΖ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαφήμιση