Αρχική Καταστροφές Χαοτικές οι καιρικές συνθήκες στη Βουλγαρία

Χαοτικές οι καιρικές συνθήκες στη Βουλγαρία

0
Διαφήμιση

Χιόνι, ισχυροί άνεμοι, κλειστοί δρόμοι και αποκλεισμός της κυκλοφορίας συνθέτουν ένα σκηνικό χάους στη βόρεια Βουλγαρία, με τον υδράργυρο να κάνει “βουτιά” στους -20 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές της βαλκανικής αυτής χώρας. Η αρμόδια υπηρεσία διαχείρισης του οδικού δικτύου της Βουλγαρίας προειδοποίησε τους οδηγούς να μην ταξιδεύουν στις περιοχές Πλέβεν, Βράτσα, Μοντάνα, Βίντιν και Λόβετς, αν δεν υφίσταται πραγματική ανάγκη.

“Αν δεν θέλετε να κοιμηθείτε στο αυτοκίνητό σας, να μην ταξιδεύετε” δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Λάζαρ Λαζάροφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Focus. Απαγορευτικό κυκλοφορίας έχει εκδοθεί και για τα φορτηγά άνω των 12 τόνων, σύμφωνα με όσα αναφέρει στην ιστοσελίδα του το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας Novinite.

Ο δήμαρχος του Λόβετς Μίντσο Καζαντζίεφ κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των ισχυρών ανέμων και της χιονόπτωσης. Νωρίς σήμερα το πρωί, η κατάσταση σε ορισμένες περιοχές άρχισε να εξομαλύνεται καθώς οι τοπικές αρχές φρόντισαν για τον καθαρισμό των βασικών οδικών αξόνων, επιχειρώντας καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Λευκό “πάπλωμα” χιονιού έχει σκεπάσει πολλές περιοχές των Δυτικών Βαλκανίων, με τη θερμοκρασία να ακολουθεί πτωτική πορεία καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας. Σύμφωνα δε, με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αναμένεται να διατηρηθούν και τις επόμενες ημέρες.

Το θερμόμετρο στο όρος Μπιελάσνιτσα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης έδειξε -18 βαθμούς Κελσίου, χθες το πρωί, σύμφωνα με την εφημερίδα “Nezavisne Novine” της Μπάνια Λούκα. Μάλιστα, οι προβλέψεις του Ινστιτούτου Υδρομετεωρολογίας της Βοσνίας αναφέρουν ότι ο υδράργυρος θα “πέσει” στους -20 βαθμούς Κελσίου την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Οι ισχυρές χιονοπτώσεις και το τσουχτερό κρύο συνεχίζουν να συνθέτουν το σκηνικό του καιρού και στην Κροατία, όπου έξι άνδρες εγκλωβίστηκαν, εξαιτίας του χιονιού, σε ορεινό καταφύγιο στην περιοχή του Βόσατς στο όρος Μπιόκοβο, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθεί η Υπηρεσία Ορεινής Διάσωσης για τον απεγκλωβισμό τους, σύμφωνα με τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Β92 του Βελιγραδίου.

Ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι έπνεαν χθες στο Χέρτσεγκ Νόβι, μια παραλιακή πόλη στο Μαυροβούνιο, με το Ινστιτούτο Υδρομετεωρολογίας και Σεισμολογίας της χώρας να προβλέπει χιονοπτώσεις σε ορισμένες περιοχές- κυρίως στα βόρεια. Ανάλογο είναι το σκηνικό του καιρού και στη Σλοβενία, με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων να μιλούν για ακόμη ψυχρότερες ημέρες.

Διαφήμιση