Αρχική Ειδήσεις Τιμητική εκδήλωση για τα «100 χρόνια ΕΣΗΕΑ 1914-2014»

Τιμητική εκδήλωση για τα «100 χρόνια ΕΣΗΕΑ 1914-2014»

0
Διαφήμιση

Συμπληρώνοντας έναν αιώνα ζωής η Ένωση Συντακτών διοργανώνει την έκθεση «100 χρόνια ΕΣΗΕΑ 1914-2014», την οποία θα εγκαινιάσει την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

«Στην ΕΣΗΕΑ γιορτάζουμε  τα 100 χρόνια …μη μοναξιάς ,100 χρόνια συντροφικοτητας και αγρύπνιας από τα μέσα ενημέρωσης για το τί συμβαίνει στην κοινωνία» σχολίασε ο Βασίλης Βασιλικός κατά την παρουσίαση της πρωτοβουλίας του Μορφωτικού Ιδρύματος.

Απ’ την πλευρά του ο πανεπιστημιακός Νίκος Μπακουνάκης ανέφερε ότι η ιδρυτική πράξη της ΕΣΗΕΑ υπογράφηκε 14/12/1914 από 40 δημοσιογράφους κυρίως νέους ρεπόρτερς και όχι από μεγαλο-συγγραφείς και σηματοδότησε την αυτονόμηση του πεδίου: Δημοσιογράφος.

 «Εκατό χρόνια μετά επικρατεί η ίδια σύγχυση ως προς το ποιος είναι δημοσιογράφος ,λόγω τεχνολογικών εξελίξεων και οικονομικών αλλαγών στο επιχειρηματικό πεδίο του Τύπου» τόνισε ο ίδιος.

 Η έκθεση εγκαινιάζεται στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ την ίδια ημέρα που εκατό χρόνια πριν (14/12/1914) υπογράφηκε η ιδρυτική διακήρυξη της Ενώσεως από μια χούφτα δημοσιογράφους της εποχής κάτω από αντίξοες, για τον τόπο, συνθήκες για την προάσπιση της ελευθεροτυπίας και την κατοχύρωση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.

Περιλαμβάνει σημαντικές πτυχές της ιστορίας της ελληνικής δημοσιογραφίας με έργα και ντοκουμέντα από τη συλλογή και το αρχείο της ΕΣΗΕΑ, τα περισσότερα από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό.

Ειδικότερα στην έκθεση παρουσιάζονται πορτρέτα δημοσιογράφων-λογίων, σημαντικά πνευματικά έργα των οποίων είδαν πρωτίστως το φως σε εφημερίδες και περιοδικά, έργα τέχνης–δάνεια στην ΕΣΗΕΑ– σύγχρονων καλλιτεχνών, αλλά και ιδιωτικών και δημοσίων φορέων που παραχωρήθηκαν ειδικά για την έκθεση.

Επίσης οπτικοακουστικά έργα τα οποία δημιουργήθηκαν για την ιστορική βιβλιοθήκη και το πολύτιμο αρχείο της ΕΣΗΕΑ, καθώς και ντοκιμαντέρ για το έργο του δημοσιογράφου, την ιστορία της είδησης αλλά και ένα χρονικό που καταγράφει τους σημαντικότερους σταθμούς των 100 χρόνων της ΕΣΗΕΑ.

Η εικόνα του δημοσιογράφου

Η εικόνα του δημοσιογράφου όπως έχει καταγραφεί στον κινηματογράφο αποτελεί επίσης ένα κομμάτι της, ενώ αποτυπώνονται οι διεκδικήσεις αλλά και η κρίση που πλήττει το δημοσιογραφικό επάγγελμα.

“Είναι μια μεγάλη στιγμή για όλους μας καθώς η Ένωση συμπληρώνει έναν αιώνα ζωής, ενώ ταυτόχρονα βιώνουμε την οικονομική κρίση, η οποία επηρεάζει τα ΜΜΕ, το δημοσιογραφικό επάγγελμα, το δημοσιογραφικό λόγο και φυσικά τους συναδέλφους. Αποφασίσαμε να γιορτάσουμε την επέτειο αυτή διοργανώνοντας μια έκθεση εδώ στην ΕΣΗΕΑ. Πρόθεσή μας είναι, με αφορμή την έκθεση, να επισκεφθούν το κτίριο όχι μόνο οι συνάδελφοι αλλά και το ευρύ κοινό και κυρίως οι νέοι. Θέλουμε να ανοιχτούμε στην κοινωνία και να επισκεφθούν την ΕΣΗΕΑ όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας” τόνισε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου

Ο επιμελητής της έκθεσης Χάρης Καμπουρίδης είπε ότι: “Η έκθεση καταγράφει και παρουσιάζει αντιπροσωπευτικές, συχνά εμβληματικές εικόνες και ντοκουμέντα που υπογραμμίζουν τον καίριο ρόλο της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών στην πολιτιστική, κοινωνική και πολιτική εξέλιξη του τόπου. Συμπεριλαμβάνει ευρύτερους προβληματισμούς και δημιουργικές προεκτάσεις της δημοσιογραφίας που διεκπεραιώνονται στα τελευταία 100 χρόνια”.

Η έκθεση αναπτύσσεται πάνω σε τέσσερις άξονες:

  • Το δημοσιογραφικό έργο, που υπηρετούν τα μέλη της Ενώσεως, οι άνθρωποι και οι σπουδαίες προσωπικότητες.
  • Οι πρωτοβουλίες και η εξέλιξη του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.
  • Οι τέχνες και ο πολιτισμός, που γεννιέται και αναπτύσσεται μέσα από το έργο της Ενώσεως.
  • Η αδιάλειπτη και συνεχής συμβολή των δημοσιογράφων στους αγώνες της κοινωνίας και της δημοκρατίας.

Η επιμέλεια της έκθεσης είναι του Χάρη Καμπουρίδη και της Θεοδώρας Πασαχίδου και θα διαρκέσει έως και την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here