Αρχική Ειδήσεις Τεχνητές φωλιές πουλιών τοποθετήθηκαν στη Βρετανική Πρεσβεία

Τεχνητές φωλιές πουλιών τοποθετήθηκαν στη Βρετανική Πρεσβεία

0
Διαφήμιση

Επτά τεχνητές φωλιές πουλιών τοποθέτησε η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία τις πρώτες εβδομάδες του Δεκεμβρίου στον κήπο της Βρετανικής Κατοικίας στο κέντρο της Αθήνας, μετά από πρόσκληση του Βρετανού Πρέσβη Τζων Κίττμερ.

Πρόκειται για μία ενέργεια που η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία έχει υλοποιήσει με επιτυχία στο παρελθόν, όπως η τοποθέτηση φωλιών που έγινε στον Κήπο του Προεδρικού Μεγάρου με τη συμμετοχή μαθητών.

Η ιστορική Οικία Ελευθερίου Βενιζέλου που χτίστηκε το 1930-32 και σήμερα αποτελεί κτήριο της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, διαθέτει κήπο που είχε αρχικά σχεδιαστεί από Άγγλους διαρρυθμιστές κήπων υπό την επίβλεψη της κ. Βενιζέλου.

Σήμερα, αποτελεί μία μικρή πράσινη όαση στο κέντρο της πόλης, με πλούσια βλάστηση από πορτοκαλιές, λεμονιές και άλλα εσπεριδοειδή, κυπαρίσσια, κουτσουπιές, βερικοκιές, νεραντζιές, αμυγδαλιές, μπουκαμβίλιες, καθώς αποτελεί ήδη καταφύγιο για πολλά πουλιά και χελώνες.

Μία σειρά από εγγενή πουλιά και πουλιά επισκέπτες εξαρτώνται από τις φυσικές κοιλότητες που αναπτύσσονται σε δέντρα και θάμνους για καταφύγιο και/η αναπαραγωγή.

Ο αριθμός ωστόσο των κατάλληλων κοιλοτήτων ωοτοκίας στα δέντρα μειώνεται σε όλη την Αθήνα, καθώς πολύ λίγα δέντρα φτάνουν στην ηλικία ώστε να δημιουργήσουν κοιλότητες. Για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστεί μέχρι και 120 χρόνια για να αναπτυχθούν οι κατάλληλες κοιλότητες σε έναν ευκάλυπτο.

Για το λόγο αυτό, η τοποθέτηση τεχνητών φωλιών κρίνεται απαραίτητη, καθώς παρέχουν ένα σημαντικό συμπλήρωμα στα φυσικά κοιλώματα των αστικών περιοχών.

Ως γνωστόν, ένας μεγάλος αριθμός από εγγενή πουλιά που ζουν ανάμεσά μας βασίζει το φαγητό και το καταφύγιο του στους φυσικούς μας κήπους, ωστόσο δεν είναι σε θέση να αναπαραχθεί ακριβώς λόγω αυτής της έλλειψης κοιλοτήτων ωοτοκίας. Έτσι, πολλά είδη πουλιών χρησιμοποιούν τεχνητές φωλιές για ωοτοκία όπως τα ωδικά πουλιά, οι δρυοκολάπτες και οι κουκουβάγιες.

Διαφήμιση