Αρχική Ειδήσεις Στα πρόθυρα δικαστικής προσφυγής για τον διαγωνισμό της ΕΥΑΘ η Mekorot

Στα πρόθυρα δικαστικής προσφυγής για τον διαγωνισμό της ΕΥΑΘ η Mekorot

0
Διαφήμιση

Την πιθανότητα να προσφύγει δικαστικώς για την ανάκτηση των εξόδων που έχει κάνει η εταιρεία Mekorot με τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό παραχώρησης της ΕΥΑΘ δεν απέκλεισε ο επικεφαλής του τομέα ανάπτυξης της εταιρείας, Noah Gal. Στο πλαίσιο συζήτησης με περιορισμένο αριθμό δημοσιογράφων στο Τελ Αβίβ, ο επικεφαλής Business Development της Mekorot Noah Gal ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αν δεν θέλετε οι ίδιοι να ιδιωτικοποιήσετε, εμείς δεν μπορούμε να σας πιέσουμε να το κάνετε. Ωστόσο, να μας το πείτε για το γνωρίζουμε. Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να κάνουμε είναι να πάμε στα δικαστήρια, διότι έχουμε ήδη ξοδέψει χρήματα για τη συμμετοχή στη διαδικασία».

Στον διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ συμμετέχουν δύο επενδυτικά σχήματα. Το πρώτο αποτελείται από τη SUEZ Environment SAS και την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις Α.Ε. Το δεύτερο απαρτίζουν η MEKOROT Development and Enterprise Ltd, η Γ. Αποστολόπουλος A.E. Συμμετοχών, η MIYA Water Projects Netherlands BV και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ABETE.

Ο διαγωνισμός για τη διάθεση του 51% των μετοχών της ΕΥΑΘ σε ιδιώτες βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο όταν -την περίοδο λήξης της προθεσμίας για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών (τέλος Ιουνίου 2014)- έλαβε παράταση επ’ αόριστον.

Είχε μεσολαβήσει απόφαση του ΣτΕ, μετά από προσφυγή πολιτών, για τη μεταφορά του 34,033% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ στο ΤΑΙΠΕΔ, η οποία έκρινε ότι η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας έρχεται σε αντίθεση με τα άρθρα 5 και 21 του Συντάγματος, που αφορούν στη μέριμνα του κράτους για την υγεία των πολιτών και στην κατοχύρωση της προστασίας της υγείας, αντίστοιχα. Μετά τη δικαστική απόφαση, το ΤΑΙΠΕΔ επέστρεψε στην ΕΥΔΑΠ (τέλος Ιουνίου 2014) τις μετοχές που είχε λάβει από το ελληνικό δημόσιο το 2012.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο κ. Gal σημείωσε ότι η ανάδειξη δύο διεκδικητών έδινε σοβαρές πιθανότητες επικράτησης στο ισραηλινο-ελληνικό κονσόρτσιουμ, επιμένοντας παράλληλα ότι η εταιρεία δεν συνηθίζει να συμμετέχει σε διαγωνισμούς και ότι κριτήριο για να το πράξει στην περίπτωση της ΕΥΑΘ δεν ήταν το κέρδος.

Προβάλλοντας τον δημόσιο χαρακτήρα που έχει ο όμιλος της Mekorot, επέμεινε ότι η συμμετοχή της προκύπτει από τη βεβαιότητά της ότι μπορεί να συμβάλει στην αποτελεσματική διαχείριση του νερού της Θεσσαλονίκης, παραδεχόμενος, ωστόσο, ότι η συμφωνία θα οδηγούσε σε αύξηση της τιμής του νερού.

Την ακύρωση του διαγωνισμού που προέβλεπε την παραχώρηση του 67% του δικτύου εκμετάλλευσης της ΕΥΑΘ για 40 χρόνια έχει δημοσιοποιηθεί δια στόματος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, χωρίς παρ’ όλα αυτά να υπάρξει επίσημη απόφαση από το ΤΑΙΠΕΔ, η διοίκηση του οποίου, σύμφωνα με τον κ. Γκαλ, δεν έχει ενημερώσει την ισραηλινή πλευρά.

Διαφήμιση