Αρχική Ειδήσεις Όλα όσα θες να μάθεις για τη βιοποικιλότητα σε έναν δικτυακό τόπο

Όλα όσα θες να μάθεις για τη βιοποικιλότητα σε έναν δικτυακό τόπο

0
Διαφήμιση

Τον πιο ολοκληρωμένο δικτυακό τόπο για τη φύση και τη βιοποικιλότητα παρουσίασε το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων (ΜΓΦΙ-ΕΚΒΥ), στο Κέντρο ΓΑΙΑ στην Κηφισιά.

Ο δικτυακός τόπος www.biodiversity-info.gr παρέχει στον επισκέπτη του άμεση και εύκολη πρόσβαση στο πολύτιμο αρχείο και τη βιβλιοθήκη του ΜΓΦΙ-ΕΚΒΥ, σε επιστημονικές μελέτες, έρευνες, αρχειακό και εκπαιδευτικό υλικό, χάρτες, εκδόσεις κ.λπ.

Στόχος της ηλεκτρονικής πλατφόρμας είναι να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ελληνική φύση και βιοποικιλότητα, φροντίζοντας για τη διάδοση της γνώσης στο ευρύ κοινό αλλά και για την τεκμηρίωση σχετικών θεμάτων ως πηγή και εργαλείο της επιστημονικής κοινότητας.

Να δημιουργήσει έναν κόμβο διάχυσης επικαιροποιημένης πληροφορίας και αρχείων, να παρέχει επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα φυσικού περιβάλλοντος, να ευαισθητοποιεί το κοινό για τις φυσικές, οικονομικές και πολιτιστικές αξίες της ελληνικής φύσης και να ενθαρρύνει τη συμμετοχή του σε δράσεις προστασίας.

Οργανωμένος σε τρεις κύριες ενότητες πληροφορίας, κατευθύνει τον επισκέπτη να γνωρίσει τη φύση και τη βιοποικιλότητα της Ελλάδας, να ανακαλύψει χρήσιμες πληροφορίες, να συμμετάσχει σε δράσεις για τη διατήρηση και ανάδειξή της.

Αναπτύχθηκε με σύγχρονες προδιαγραφές ώστε να παρέχει ανοιχτή πρόσβαση στα ψηφιακά τεκμήρια της Βιβλιοθήκης του ΕΚΒΥ (Ψηφιακό Αποθετήριο), σε γεωχωρικά δεδομένα για τη φύση και τη βιοποικιλότητα (Δικτυακός Χάρτης Φύσης και Βιοποικιλότητας) και στα αντίστοιχα μεταδεδομένα τους (Δικτυακός Κατάλογος Μεταδεδομένων).

Αναλυτικότερα περιλαμβάνει:

Το σύνολο της διεθνούς, ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, αναλυτικές εκθέσεις και παρουσιάσεις για την ελληνική βιοποικιλότητα και τη σημασία της.

Συγκεντρωμένες πηγές ενημέρωσης, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, διαδραστικούς χάρτες μέσα από τους οποίους οι επισκέπτες μπορούν να ανακαλύψουν εύκολα τη βιοποικιλότητα της χώρας. Επίσης υπάρχει ένας μηχανισμός σύνθετης αναζήτησης γεωχωρικών δεδομένων ανά περιοχή.

Πολύ σημαντική για την προώθηση της ευαισθητοποίησης είναι η ενότητα «Συμμετέχω» όπου δίδεται έμφαση στο πως μπορεί ο κάθε επισκέπτης να γίνει «ενεργός προστάτης» της βιοποικιλότητας.

Περιέχεται πλήρες και προσβάσιμο εκπαιδευτικό υλικό για παιδιά και εκπαιδευτικούς, παρουσιάσεις δράσεων για τη φύση, ενημερωτικές καμπάνιες κλπ. Επίσης ένας ολοκληρωμένος οδηγός με υποδομές ενημέρωσης, κέντρα πληροφόρησης και μουσεία σχετικά με το περιβάλλον.  

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν η Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως «καυτή περιοχή για τη βιοποικιλότητα γι’ αυτό και έχει σημασία η προστασία της». Είναι ενδεικτικό ότι, μέχρι το 1995, το 3% της έκτασης της χώρας είχε ενταχθεί στις προστατευόμενες περιοχές, ενώ το 2010, έχει υπερβεί το 27%. Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι η προστασία «μένει συχνά στα χαρτιά καθώς υπάρχει διαχειριστικό κενό».

Διαφήμιση