Αρχική Ειδήσεις Ο Πρίνος αντέχει την πτώση των τιμών μόνο με νέες επενδύσεις

Ο Πρίνος αντέχει την πτώση των τιμών μόνο με νέες επενδύσεις

0
Διαφήμιση

Μεγάλες ανατροπές στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων φέρνει ήδη η ραγδαία πτώση των τιμών του πετρελαίου, η οποία συντελείται στη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών και προκαλεί σημαντικά προβλήματα στις δραστηριότητες ακόμη και των μεγαλύτερων ομίλων στον κόσμο. Στην επισήμανση αυτή προχώρησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas κ. Μαθιός Ρήγας, ο οποίος και τόνισε ότι η εκμετάλλευση του Πρίνου επιδεικνύει αντοχές μόνο με την προϋπόθεση ότι θα πραγματοποιηθούν οι νέες μεγάλες προγραμματισμένες επενδύσεις που θα αυξήσουν την παραγωγή.

Μιλώντας στη διάρκεια του 25ου συνεδρίου «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας» που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο με θέμα τις προοπτικές του κλάδου των υδρογονανθράκων, ο κ. Ρήγας στάθηκε στην αναστολή επενδυτικών προγραμμάτων καθώς και στις περικοπές χιλιάδων θέσεων εργασίας που καταγράφονται ανά τον κόσμο εξαιτίας της μεγάλης υποχώρησης στις τιμές του πετρελαίου.

Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, όταν η Ελλάδα ψήφιζε το νέο θεσμικό πλαίσιο για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων πριν από 3,5 περίπου χρόνια, η τιμή του brent βρισκόταν κοντά στα 117 δολάρια το βαρέλι ενώ πλέον βρίσκεται κατά 40% χαμηλότερα.

Όλοι, δε, οι ειδικοί αναλυτές προβλέπουν συνέχιση της πτώσης, λόγω της μεγάλης αύξησης της παραγωγής κυρίως στις ΗΠΑ αλλά και της αποδυνάμωσης των ρυθμών ανάπτυξης στις ασιατικές οικονομίες.

«Όλο αυτό το διάστημα, η χώρα μας άνοιξε την αγορά και προσπάθησε να προσελκύσει επενδυτές, ωστόσο οι σημαντικές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των διαδικασιών του open door είχε ως αποτέλεσμα να ξεκινά η ερευνητική διαδικασία μέσα σε ένα σαφώς αρνητικό διεθνές περιβάλλον αλλά και με αυξανόμενη και πάλι την αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στην Ελλάδα με προφανείς συνέπειες σε παραμέτρους όπως το κόστος χρηματοδότησης.

O ίδιος πρόσθεσε ότι, έπειτα από την πραγματοποίηση επενδύσεων που ξεπέρασαν τα 200 εκατ. δολάρια στη διάρκεια της χειρότερης οικονομικής κρίσης στην ιστορία της Ελλάδας, μέσω των οποίων επιτεύχθηκε η διάσωση και η αναβίωση της παραγωγής στον Πρίνο, η Energean έχει ξεκινήσει ήδη ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα, αυτήν την φορά μέσα σε διεθνώς αντίξοες συνθήκες για τον κλάδο.

«Ο Πρίνος θα αντέξει, με την προϋπόθεση να μην προστίθενται και εσωτερικά εμπόδια και να πραγματοποιηθούν οι νέες γεωτρήσεις, καθώς στα τρέχοντα επίπεδα παραγωγής και τιμών πετρελαίου, η μοναδική παραγωγική δραστηριότητα στην χώρα είναι ζημιογόνος. Η Energean έχει ήδη φέρει στην Ελλάδα ένα νέο ιδιόκτητο γεωτρύπανο το οποίο πρόκειται να ξεκινήσει με τη νέα χρονιά την υλοποίηση του νέου επενδυτικού προγράμματος, αρχίζοντας με επτά γεωτρήσεις στον Πρίνο με στόχο εντός του 2015 να έχει υπερδιπλασιαστεί η παραγωγή», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Ρήγας.

Με το νέο επενδυτικό πρόγραμμα, η Energean Oil & Gas έχει ως στόχο την άντληση 30 εκατ. βαρελιών πετρελαίου που έχουν βεβαιωθεί από τον διεθνή ανεξάρτητο οίκο ERC Equipose για τον κόλπο της Καβάλας. Πέραν της προετοιμασίας των γεωτρήσεων στον κόλπο της Καβάλας, η εταιρεία έχει ξεκινήσει την ερευνητική διαδικασία για τις περιοχές των Ιωαννίνων και του Κατακόλου, ενώ αξιολογεί τα δεδομένα για την προοπτική συμμετοχής στους νέους διαγωνισμούς που αφορούν τα τρία χερσαία και τα είκοσι θαλάσσια οικόπεδα, οι οποίοι βρίσκονται σε εξέλιξη.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here