Αρχική Ειδήσεις Η ηλιακή ενέργεια λύση στην ενεργειακή φτώχεια

Η ηλιακή ενέργεια λύση στην ενεργειακή φτώχεια

0
Διαφήμιση

Ένα στα πέντε νοικοκυριά στην Αυστραλία καταναλώνει πλέον ηλιακή ενέργεια σύμφωνα με έκθεση της Αυστραλιανής Στατιστικής Υπηρεσίας (Australian Bureau of Statistic ABS). Μόλις τρία χρόνια πριν μόνο το 5% των κατοικιών ήταν εξοπλισμένες με φωτοβολταϊκά στη στέγη ή με ηλιακούς θερμοσίφωνες, αλλά σήμερα το ποσοστό οικιακής εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας φτάνει το 19%.

“Αυτό το 19% αποτελείται από 14% φωτοβολταϊκά σε στέγες και 5% ηλιακούς θερμοσίφωνες για οικιακό νερό χρήσης ή θέρμανσης” αναφέρει η Κάρεν Κόνοτον από την ABS. Οι περισσότερες ηλιακές εγκαταστάσεις καταγράφηκαν στη Νότια Αυστραλία με 24%, ενώ στο Κουήνσλαντ το ποσοστό έφτασε το 20%.

Συνολικά, τα οικιακά φωτοβολταϊκά σε στέγες στην Αυστραλία ξεπερνούν σε ισχύ τα 4 Γιγαβάτ, επίδοση τετραπλάσια από το 2011. Σύμφωνα με στοιχεία του φορέα GreenEnergyTrading κάθε μήνα περισσότερα από 15.000 νοικοκυριά εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά στη στέγη τους, ενώ υπολογίζεται ότι κατά το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2014 η νέα ισχύς έφτασε τα 600 Μεγαβάτ.

Η Αυστραλία θεωρείται μια πολλά υποσχόμενη αγορά ηλιακής ενέργειας χάρη στα υψηλά επίπεδα ηλιοφάνειας, το ξηρό κλίμα και τις υψηλές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος που φτάνουν τα 30 σεντς (του αυστραλιανού δολαρίου) ανά Κιλοβατώρα.

Πολύ ενδιαφέρον είναι το στατιστικό στοιχείο που δείχνει ότι φωτοβολταϊκά στις στέγες τους τοποθετούν οι φτωχότερες οικογένειες και οι τοπικές κοινότητες. Ειδικότερα, το 40% των εγκαταστάσεων γίνεται σε αγροτικές και τοπικές κοινότητες, παρότι αυτές αντιστοιχούν στο 32% του κτιριακού αποθέματος της Αυστραλίας.

Διαφήμιση