Αρχική Ειδήσεις Δυο μονάδες βιοαερίου αποκτάει η δυτική Θεσσαλονίκη

Δυο μονάδες βιοαερίου αποκτάει η δυτική Θεσσαλονίκη

0
Διαφήμιση

Δύο συμβάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 10,5 εκατ. ευρώ για την κατασκευή και λειτουργία δύο μονάδων βιοαερίου, υπογράφθηκαν μεταξύ του Ταμείου Αστικής Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας του JESSICA (το οποίο διαχειρίζεται η Τράπεζα Πειραιώς) και των φορέων επένδυσης «Βορειοελλαδική Αειφορία ΑΒΕΕ» και «Δέλτα Αξιού Ενεργειακή ΑΕ» παρουσία του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου στη Θεσσαλονίκη. Η λειτουργία των δύο μονάδων, οι οποίες χωροθετούνται στον Πεντάλοφο του Δήμου Ωραιοκάστρου και στο Παρθένι του δήμου Χαλκηδόνας αντίστοιχα, θα “ανοίξει” πάνω από 200 νέες θέσεις εργασίας, προσωρινές και μόνιμες. Αναλυτικότερα, η πρώτη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο με τη χρήση βιομάζας, ισχύος 0,999 MWe (σ.σ. μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας), θα λειτουργήσει στη θέση «Αριδίνα», της Δημοτικής Ενότητας Πενταλόφου του δήμου Ωραιοκάστρου.

Η μονάδα θα τροφοδοτείται με πρώτες ύλες προερχόμενες κυρίως από απόβλητα (κοπριές) βουστασίων και δευτερευόντως πτηνοτροφείων. Το παραγόμενο μείγμα, από τη διαδικασία της χώνευσης, θα διατίθεται σε καλλιεργητές της περιοχής ως λίπασμα, ενώ το υγρό κλάσμα θα χρησιμοποιείται για αρδευτικούς και άλλους αντίστοιχους σκοπούς. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 4,4 εκατ. ευρώ και ο προϋπολογισμός των επιλέξιμων δαπανών στα 3,7 εκατ.

Η δεύτερη μονάδα, ισχύος 1 MWe, βρίσκεται στη θέση «’Αδενδρο» του δημοτικού διαμερίσματος Παρθενίου του δήμου Χαλκηδόνος. Η μονάδα θα τροφοδοτείται με πρώτες ύλες προερχόμενες κυρίως από κοπριά βουστασίων και δευτερευόντως από καλλιέργειες (ενσίρωμα καλαμποκιού).

Το παραγόμενο μείγμα από τη διαδικασία της χώνευσης θα διατίθεται σε καλλιεργητές της περιοχής ως λίπασμα, ενώ το υγρό κλάσμα θα χρησιμοποιείται για αρδευτικούς και άλλους αντίστοιχους σκοπούς. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 5,9 εκατ. ευρώ και των επιλέξιμων δαπανών στα 5,2 εκατ.

Η παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων οργανικών λιπασμάτων από τη μονάδα, που θα διατίθενται προς χρήση στους τοπικούς καλλιεργητές, θα υποκαταστήσει, σε ποσοστό άνω του 50%, τα χημικά λιπάσματα, η εκτεταμένη χρήση των οποίων προκαλεί σωρεία περιβαλλοντικών προβλημάτων, όπως υπερνίτρωση, ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα κλπ.

Κατά την υπογραφή των συμβάσεων ο κ. Κωνσταντινόπουλος δήλωσε: “Πρόκειται για δύο έργα μεγάλης περιβαλλοντικής, ενεργειακής και αναπτυξιακής σημασίας για την Κεντρική Μακεδονία, καθώς θα αποτελέσουν τις μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής βιοαερίου από υποπροϊόντα του πρωτογενούς τομέα στην Ελλάδα”.

Διαφήμιση