Αρχική Καινοτομία Ακόμα και το φως μπορεί τώρα να… εκτυπωθεί σε χαρτί!

Ακόμα και το φως μπορεί τώρα να… εκτυπωθεί σε χαρτί!

0
Διαφήμιση

Η αμερικανική εταιρεία Rohinni με έδρα το Αϊντάχο παρουσίασε ένα καινοτομικό προϊόν, το Lightpaper (φωτο-χαρτί), που αποτελεί μια νέα προσέγγιση στον τρόπο φωτισμού. Πρόκειται για ένα πολύ λεπτό χαρτί που εκπέμπει φως LED και το οποίο, αφού εκτυπωθεί, είναι δυνατό να προσαρμοστεί πάνω σχεδόν σε οποιαδήποτε επιφάνεια, παίρνοντας το σχήμα της. Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε πως ο καλύτερος τρόπος να περιγράψει το Lightpaper, είναι ότι «αποτελεί ένα μίγμα LED και μελανιού. Χρησιμοποιώντας μια ειδική διαδικασία, το διάλυμα εκτυπώνεται πάνω σε ένα υπόστρωμα».

Οι πιθανές εφαρμογές φαίνονται απεριόριστες και περιορίζονται μόνο από τη φαντασία. «Οπουδήποτε υπάρχει φως, το νέο προϊόν θα μπορούσε να το αντικαταστήσει», σύμφωνα με την Rohinni. Από φως – ταπετσαρία στους τοίχους έως εκτυπωμένα φωτεινά λογότυπα πάνω σε προϊόντα.

O υπεύθυνος μάρκετινγκ της εταιρείας Νικ Σμουτ εκτίμησε ότι τελικά θα μπορεί κανείς να εκτυπώνει, μέσα στο ίδιο του το σπίτι, το φως που χρειάζεται. «Θα μπορείτε να σχεδιάζετε και να τυπώνετε το δικό σας φως. Προς το παρόν το κάνουμε εμείς, όμως πρόκειται να δώσουμε τη δυνατότητα αυτή στους ίδιους τους ανθρώπους», όπως είπε.

«Το Lightpaper είναι μια πλατφόρμα φωτός, που ακόμη δεν ξέρουμε πώς πρόκειται να χρησιμοποιηθεί. Αυτό που ξέρουμε, είναι ότι προσπαθούμε να ″ξεκλειδώσουμε″ τη δυνατότητα δημιουργίας φωτός», πρόσθεσε.

Οι μικροσκοπικές φωτοδίοδοι (LED) έχουν μέγεθος περίπου ενός ερυθροκυττάρου του αίματος και είναι διάσπαρτα ανακατεμένες με τη μελάνη. Το υπόστρωμα πάνω στο οποίο τυπώνεται το διάλυμα μελάνης και LED, είναι ένα υλικό που αποτελεί καλό αγωγό του ηλεκτρισμού. Όταν το ρεύμα διαπερνά το εκτυπωμένο υλικό, που έχει τη μορφή τετραγώνου, όπως ένα γραμματόσημο, αυτό φωτίζεται.

Ήδη μερικές εταιρίες -μη κατονομαζόμενες- εργάζονται πάνω σε εφαρμογές του Lightpaper και τα πρώτα προϊόντα μπορεί να εμφανιστούν στην αγορά εντός του 2015.

Οι φωτοδίοδοι (LED), που κάποτε περιορίζονταν σε μικρά λαμπάκια πάνω στις ηλεκτρονικές συσκευές, εξελίσσονται σταδιακά σε μια νέα ολοένα πιο δημοφιλή κατηγορία φωτισμού, που αναμένεται να φθάσει σε τζίρο τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2025. Μεγάλες εταιρείες, όπως η Philips, έχουν προ καιρού ασχοληθεί επισταμένα με την αξιοποίηση του φωτός LED για να βγάλουν νέα προϊόντα στην αγορά.

Διαφήμιση