Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Ζερεφός: Περισσότεροι οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι για τις επόμενες γενεές

Ζερεφός: Περισσότεροι οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι για τις επόμενες γενεές

0
Διαφήμιση

«Οι επόμενες γενιές θα είναι περισσότερο εκτεθειμένες στους περιβαλλοντικούς κινδύνους και γι΄αυτό θα πρέπει να τους προειδοποιήσουμε για τυχόν λάθη στη διαχείριση αλλά και να τους ενημερώσουμε».

Τη διαπίστωση έκανε ο ακαδημαϊκός και αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ), Χρήστος Ζερεφός, μιλώντας σε συνάντηση όλων των Ευρωπαϊκών Οργανισμών Έρευνας στις Μεταφορές, μελών της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Ινστιτούτων Μεταφορών (European Conference of Transport Research Institutes) που διοργανώνεται το διήμερο στη Θεσσαλονίκη, το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).

Ο κ.Ζερεφός αναφέρθηκε στον ρόλο της εκπαίδευσης για θέματα περιβάλλοντος, ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά, με αφορμή μάλιστα και το πρόσφατο, θλιβερό περιστατικό θανάτου ενός νεαρού από κεραυνό. «Θα έπρεπε όλοι να γνωρίζουν ότι όταν αρχίζουν και πέφτουν κεραυνοί, πρέπει να αναζητούν προστασία σε κλειστούς χώρους» είπε σχετικά.

Απαντώντας στους λεγόμενους «σκεπτικιστές» οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη οφείλεται σε φυσικά αίτια και όχι στον άνθρωπο, τόνισε ότι η μελέτη της στρατόσφαιρας δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης. Υπογράμμισε μάλιστα το γεγονός ότι οι ωκεανοί θερμαίνονται γρηγορότερα απ΄ότι πίστευαν οι επιστήμονες, «γεγονός που κανείς δεν μπορεί ακόμα να το εξηγήσει» όπως διευκρίνισε.

Οσον αφορά τις επιπτώσεις των μεταφορών στην κλιματική αλλαγή, σημείωσε ότι οι εκπομπές των συγκεκριμένων ρύπων συντελούν κατά 30% στην υπερθέρμανση, προτείνοντας ως λύση τις θαλάσσιες μεταφορές και την υιοθέτηση από περισσότερους πολίτες, των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Σήμερα, στο πλαίσιο της συνάντησης, θα διεξαχθεί συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα τη μετάβαση από την έρευνα στην εφαρμογή και αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων καθώς και τον τρόπο, με τον οποίο η έρευνα και η καινοτομία στο χώρο των Μεταφορών θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη.

Ομιλητές θα είναι ο καθηγητής Σταμάτιος Κριμιζής, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Πάτρας Βασίλειος Μακιός, υπεύθυνος της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών «Corallia» και ο Μιχάλης Μαλτεζάκης, γενικός διευθυντής της εταιρείας G4S Telematix.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here