Αρχική Ειδήσεις Κλείσιμο ανεξέλεγκτων χωματερών σε Αρκαδία, Αργολίδα και Λακωνία

Κλείσιμο ανεξέλεγκτων χωματερών σε Αρκαδία, Αργολίδα και Λακωνία

0
Διαφήμιση

Αλλεπάλληλες συσκέψεις, με αντικείμενο την διαμόρφωση βραχυπρόθεσμου σχεδίου άμεσης δράσης για την πλήρη εξάλειψη της ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, πραγματοποιήθηκαν στο ΥΠΕΚΑ.

Στόχος ήταν η διαμόρφωση από κοινού, μεταξύ κεντρικής Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενός προγράμματος άμεσων ενεργειών υποκατάστασης των παράνομων χωματερών από νόμιμες και σύγχρονες διαχειριστικές μεταβατικές λύσεις, προσωρινού χαρακτήρα, μέχρι την ολοκλήρωση των έργων του Περιφερειακού Σχεδιασμού.

Στις τρεις διαδοχικές συναντήσεις που έγιναν, εξετάσθηκαν εναλλακτικές προτάσεις εφαρμογής από πλευράς των Δήμων ενός προγράμματος προσωρινών μεταβατικών λύσεων διαχείρισης ή ενίσχυσης ήδη δοκιμασμένων θετικών πρακτικών επεξεργασίας. Επίσης, τέθηκαν συγκεκριμένα αιτήματα ενίσχυσης του εξοπλισμού και του σχεδιασμού της Ανακύκλωσης και της Διαλογής στην Πηγή.

Το άμεσο κλείσιμο και η ταχεία αποκατάσταση όσων Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) έχουν απομείνει, αφενός θα αποσοβήσουν μια πιθανή επιβολή προστίμων στη χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αφετέρου θα συμβάλουν αποφασιστικά στην προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, στην βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, μέσω της ευρείας εφαρμογής της Διαλογής στην Πηγή και της Ανακύκλωσης.

Παράλληλα, επαναβεβαιώθηκε η στήριξη από το ΥΠΕΚΑ στην υλοποίηση δράσεων που προτάθηκαν για την κατασκευή των απαιτούμενων υποδομών, με οικονομικούς πόρους, θεσμικά εργαλεία και μηχανισμούς.

Υπενθυμίζεται ότι, από τις 3.036 παράνομες χωματερές (1.128 από αυτές ήταν ενεργές) που υπήρχαν το 2005, χρονιά που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα, η συντριπτική πλειοψηφία τους έχει πλήρως αποκατασταθεί, ενώ μόνο τον τελευταίο χρόνο πάνω από 300 έργα αποκατάστασης έχουν δρομολογηθεί, ολοκληρωθεί ή υλοποιούνται.

Ήδη, στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας και σχεδόν στο σύνολο της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και της Κρήτης, δεν υπάρχουν πλέον ΧΑΔΑ.

Στις νέες συσκέψεις συμμετείχαν : Η Γενική Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ, Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, Γιώργος Διδασκάλου και οι δήμαρχοι Ευρώτα, Ι. Γρυπιώτης, Ανατολικής Μάνης, Π. Τσιριγώτης (αντιδήμαρχος), Επιδαύρου, Κ. Γκάτζιος, Ερμιονίδας, Δ. Σφυρής, Ναυπλίου, Δ. Κωστούρος, Άργους-Μυκηνών, Δ. Καμπόσος,

Βόρειας Κυνουρίας, Π. Μαντάς, Νότιας Κυνουρίας, Χ. Λυσικάτος και Τρίπολης, Δ. Παυλής.

Διαφήμιση