Αρχική Ειδήσεις Δράση ΥΠΕΚΑ για την ανάδειξη του Φυσικού Περιβάλλοντος της Πελοποννήσου

Δράση ΥΠΕΚΑ για την ανάδειξη του Φυσικού Περιβάλλοντος της Πελοποννήσου

0
Διαφήμιση

Μία καινοτόμο πιλοτική πρωτοβουλία, για την ανάδειξη του Φυσικού Περιβάλλοντος της Πελοποννήσου προωθεί το ΥΠΕΚΑ. Βασικός σκοπός του έργου, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειοφόρος Ανάπτυξη» 2014-2020, είναι η ανάδειξη σημαντικών προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου Natura 2000 της Πελοποννήσου, μέσω της ανάπτυξης ολοκληρωμένων στρατηγικών δράσεων, με άμεσο όφελος για την τοπική κοινωνία και οικονομία.

Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της οργάνωσης και λειτουργίας επιλεγμένων Διαδρομών, οι οποίες θα αναπτυχθούν γύρω από μια συνεκτική ιδέα που συνδυάζει την περιήγηση σε σημαντικές περιοχές της φύσης και του πολιτισμού στην Πελοπόννησο, όπου σημαντικές περιοχές της φύσης είναι οι προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου NATURA 2000, ενώ σημαντικές περιοχές πολιτισμού είναι οι επισκέψιμοι αρχαιολογικοί χώροι (μνημεία, αρχαία θέατρα), οι ιστορικοί τόποι και οι παραγωγικές περιοχές ειδικού τουριστικού ενδιαφέροντος.

Οι επιλεγμένες διαδρομές στις οποίες – σε πρώτη φάση – πρόκειται να υλοποιηθούν πιλοτικά οι δράσεις, είναι οι ακόλουθες:

Επίδαυρος – Λίμνη Στυμφαλία – οροπέδιο Φενεού – όρος Ζήρεια –Όρος Χελμός – Σπήλαιο Καστριών – Φαράγγι Βουραϊκού – Οικισμός Λαγκάδια Δ. Γορτυνίας – Όρος Μαίναλο

Οικολογικό πάρκο Πάρνωνα, υγρότοπου Μουστού και περιοχή Λεωνιδίου – Μονεμβασιά – Νεάπολη – Ελαφόννησος

Όρος Ταΰγετος – Μεσσηνιακή και Λακωνική Μάνη – Πύλος – Μεθώνη – Κορώνη

Στις διαδρομές αυτές, φύση, αρχαιολογικοί χώροι, τοπικοί παραγωγοί και πολιτισμός θα συνδυαστούν, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα ενιαίο τουριστικό και αναπτυξιακό προϊόν ανάδειξης της Πελοποννήσου, ώστε η συνύπαρξη περιοχών Natura 2000 με πολιτιστικά τοπία να μπορέσει να μετουσιωθεί σε μία κινητήριο δύναμη για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξης της Περιφέρειας, όλο το χρόνο.

Έτσι, για πρώτη φορά, μπαίνουν οι βάσεις και προχωράει ο σχεδιασμός για την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος με έναν ολοκληρωμένο τρόπο, και χωρίς αυτό να παρουσιάζεται αποκομμένο από την πολιτιστική και επιχειρηματική δραστηριότητα του τόπου, με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη και ευημερία.

Οι προκαταρκτικές δράσεις του έργου, που αναμένεται να προκηρυχθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αφορούν:

–           Στο σχεδιασμό, την οργάνωση και την ανάλυση των διαδρομών του φυσικού περιβάλλοντος

–           Στην εκπόνηση σχεδίου στρατηγικής επικοινωνίας και αποτύπωσης των τοπικών προϊόντων και επιχειρήσεων,

ώστε βάσει αυτών, να αναδειχθούν οι απαραίτητες παρεμβάσεις για την ανάδειξη των διαδρομών αλλά και οι απαραίτητες δράσεις προώθησης τόσο των ίδιων των διαδρομών όσο και των τοπικών παραγωγών και τουριστικών επιχειρήσεων, υπό ένα ενιαίο διακριτό brand/ταυτότητα.

Η νέα αυτή δράση ολοκληρωμένου στρατηγικού χαρακτήρα, σχεδιάστηκε με τη διευρυμένη και ενεργό συμμετοχή εκπροσώπων των Υπουργείων Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, Πολιτισμού & Αθλητισμού και Τουρισμού, υπό το συντονισμό της Γενικής Γραμματέως ΥΠΕΚΑ, Νάντιας Γιαννακοπούλου και την αιγίδα του Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη. Στο όλο εγχείρημα, έπαιξε ένα ρόλο εισηγητικό και υποκινητικό το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ», με πρόεδρο τον κ. Σ. Μπένο.

Διαφήμιση