Αρχική Ειδήσεις Ανέπαφη η θαλάσσια άβυσσος από την κλιματική αλλαγή

Ανέπαφη η θαλάσσια άβυσσος από την κλιματική αλλαγή

0
Διαφήμιση

Ερευνητές από το εργαστήριο Jet Propulsion Laboratory της NASA στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια, ανέλυσαν δεδομένα από δορυφόρους και στοιχεία από άμεσες μετρήσεις της θερμοκρασίας των ωκεανών από το 2005 ως το 2013 και βρήκαν ότι στην άβυσσο των ωκεανών (σε βάθος 1.995 μέτρων) δεν έχει σημειωθεί μετρήσιμη αλλαγή της θερμοκρασίας.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το γεγονός αυτό αποτελεί ένα μυστήριο και αναφέρουν ότι θα μπορούσε να σχετίζεται με το γεγονός, ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη φαίνεται να έχει επιβραδυνθεί τα τελευταία χρόνια.

«Το επίπεδο της θάλασσας εξακολουθεί να ανεβαίνει. Προσπαθούμε να κατανοήσουμε τις μικρές λεπτομέρειες» εξήγησε ο Josh Willis, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Τον 21ο αιώνα τα αέρια του θερμοκηπίου έχουν συνεχίσει να συγκεντρώνονται στην ατμόσφαιρα, όπως συνέβαινε και τον 20ο αιώνα, αλλά η μέση παγκόσμια επιφανειακή θερμοκρασία του αέρα έχει σταματήσει να αυξάνεται παράλληλα με τα αέρια.

Η θερμοκρασία του επάνω μισού των ωκεανών της Γης –πάνω από το όριο των 1.995 μέτρων- εξακολουθεί να αυξάνεται, όμως όχι αρκετά γρήγορα για να αντιπροσωπεύει τη θερμοκρασία του αέρα.

Οι ειδικοί επικαλούνται πολλές από τις δραστηριότητες που συντελούνται στη γη, τον αέρα και τη θάλασσα για να εξηγήσουν τι συμβαίνει με τη «χαμένη» θερμότητα.

Η τελευταία αυτή μελέτη, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της Daily Mail, είναι η πρώτη που εξετάζει την ιδέα χρησιμοποιώντας παρατηρήσεις από δορυφόρους, αλλά και απ’ ευθείας μετρήσεις από το ανώτερο τμήμα των ωκεανών.

«Ο συνδυασμός αυτών των στοιχείων μας δίνει μια εικόνα για το πόσο η άνοδος της στάθμης της θάλασσας οφείλεται στη θέρμανση του πλανήτη. Η απάντηση είναι όχι πολύ» αναφέρει ο ερευνητής William Llovel στο περιοδικό Nature Climate Change.

Το νερό διαστέλλεται καθώς γίνεται θερμότερο. Το επίπεδο της στάθμης της θάλασσας αυξάνει, εξαιτίας αυτής της διαστολής και της προσθήκης επιπλέον νερού από την τήξη των πάγων.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here