Αρχική Ειδήσεις ΥΠΕΚΑ: Χρηματιστήριο Ενέργειας άμεσα- Στις ΗΠΑ για προσέλκυση επενδύσεων

ΥΠΕΚΑ: Χρηματιστήριο Ενέργειας άμεσα- Στις ΗΠΑ για προσέλκυση επενδύσεων

0
Διαφήμιση

Οι υδρογονάνθρακες και ο ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχει ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, κατά την επίσημη επίσκεψή του στις ΗΠΑ από την Κυριακή, ενώ όπως ανακοίνωσε το προσχέδιο για το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας Χρηματιστηρίου Ενέργειας θα είναι έτοιμο έως το τέλος του έτους.

Κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ ο κ. Μανιάτης θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τον υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ Δρ. Έρνεστ Μονίζ (Ernest Moniz), την υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδια για θέματα ενέργειας Κάθριν Νοβέλι (Catherine Novelli) καθώς και με εκπροσώπους πετρελαϊκών εταιριών.

Ο υπουργός ΠΕΚΑ θα δώσει διαλέξεις στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης καθώς και στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσιγκτον για τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κεντρικός στόχος της επίσκεψης όπως δήλωσε σήμερα ο κ. Μανιάτης, είναι η προσέλκυση επενδύσεων στην ενέργεια και ειδικότερα στις έρευνες για υδρογονάνθρακες και στην εξοικονόμηση ενέργειας (ο υπουργός θα συναντηθεί και με τον ελληνοαμερικάνο επιχειρηματία Γιώργο Σακελλάρη που είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής των ΗΠΑ στον τομέα).

Θα συζητηθούν ωστόσο γενικότερα οι εξελίξεις στην περιοχή, θα επισημανθεί ο ρόλος της Ελλάδας ως «όασης ασφάλειας» σε μια ταραγμένη περιοχή και θα υπάρξει ενημέρωση για την προσέγγιση Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου στο πλαίσιο της οποίας προγραμματίζεται τριμερής Σύνοδος Κορυφής στις αρχές Νοεμβρίου και στη συνέχεια συνάντηση των υπουργών Ενέργειας των τριών χωρών.

Ως επιτυχία και της Ελλάδας που περιλαμβάνεται στις χώρες που είχαν εκφράσει διαφορετική άποψη σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κλιματική αλλαγή, παρουσίασε ο υπουργός και τις αποφάσεις της Συνόδου αναφορικά με τους στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών και εξοικονόμησης ενέργειας με ορίζοντα το 2030.

Ο κ. Μανιάτης θα βρίσκεται αύριο στην Πάτρα για να παρουσιάσει στους εκπροσώπους της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης τη σύμβαση για τις έρευνες υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό Κόλπο.

Εξάλλου, σύντομα θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για τη δημιουργία αποθήκης φυσικού αερίου στο εξαντλημένο κοίτασμα της νότιας Καβάλας, ενώ έως το τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμο προσχέδιο του θεσμικού πλαισίου για τη δημιουργία Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚατοικημένη περιοχή της Χαβάης σε ασφυκτικό κλοιό λάβας
Επόμενο άρθροΕξερράγη αμερικανικός πύραυλος δευτερόλεπτα από την απογείωση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ