Αρχική Ειδήσεις ΥΠΕΚΑ: Νέες αποφάσεις για την εξάλειψη των ανεξέλεγκτων χωματερών

ΥΠΕΚΑ: Νέες αποφάσεις για την εξάλειψη των ανεξέλεγκτων χωματερών

0
Διαφήμιση

Νέα μέτρα για την εξάλειψη των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ), τη δημιουργία έργων διαχείρισης αποβλήτων, καθώς και την επέκταση της ανακύκλωσης σε όλους τους δήμους στη Δυτική Ελλάδα, Ανατολική Μακεδονία και Στερεά Ελλάδα, λαμβάνονται ύστερα από την υπογραφή τριών Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων του υπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη. Όπως έκανε γνωστό ο κ. Μανιάτης, «ήδη, σε όλες τις Περιφέρειες της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας, έχει εξαλειφθεί η ανεξέλεγκτη διάθεση», ενώ όπως είπε, «απομένουν η Πελοπόννησος και ορισμένες νησιωτικές περιοχές με ειδικές δυσκολίες, για τις οποίες εξελίσσεται επεξεργασμένο πρόγραμμα δράσης».

Μάλιστα, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, ανάλογες διαδικασίες αναμένονται να ξεκινήσουν μέσα στο Νοέμβριο και για τις δύο αυτές περιπτώσεις, για την μεταφορά των απορριμμάτων σε νόμιμους χώρους, ώστε να εξαλειφθούν φαινόμενα λειτουργίας ΧΑΔΑ.

Ειδικότερα, τα έργα που δρομολογούνται αφορούν στη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων του δήμου Πύργου Ηλείας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, των δήμων των Νομών Δράμας και Έβρου και του δήμου Νέστου Ν. Καβάλας, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, καθώς επίσης και τη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων των Νομών Ευρυτανίας, Φωκίδας και των Δήμων Αμφίκλειας-Ελάτειας, Λοκρών και Μώλου-Αγ. Κωνσταντίνου νομού Φθιώτιδας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, τα έργα αποκατάστασης των ΧΑΔΑ στις περιοχές αυτές υλοποιούνται με ταχείς ρυθμούς και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, μέσα στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, ενώ παράλληλα επισπεύδονται οι διαδικασίες υλοποίησης των έργων που προβλέπονται στους αντίστοιχους Περιφερειακούς Σχεδιασμούς, για σύγχρονη και ορθή περιβαλλοντικά διαχείριση των αποβλήτων.

Επιπλέον, εν εξελίξει βρίσκεται η κατασκευή του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Νομού Ηλείας με πόρους ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού 11.423.388 ευρώ, που ολοκληρώνεται το πρώτο εξάμηνο 2015, η ανάδειξη προσωρινού αναδόχου της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων Νομού Ηλείας με διασφαλισμένη χρηματοδότηση από ΕΠΠΕΡΑΑ ύψους 13.692.000 ευρώ, η ένταξη στο ΕΠΠΕΡΑΑ με δημόσια χρηματοδότηση ύψους 5.530.500 ευρώ της πράξης «Εφαρμογή Σχεδίου Διευθέτησης και συμπλήρωση υποδομών ΧΥΤΑ νομού Ξάνθης».

Τέλος, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, με ταχείς ρυθμούς προωθείται η διαδικασία επιλογής αναδόχου για την Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Αποβλήτων Ανατολικού Τομέα Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης (Αλεξανδρούπολη), συνολικού κόστους επένδυσης 60.000.000 ευρώ, η δημοπράτηση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Θήβας, προϋπολογισμού 17.412.162,5 ευρώ, καθώς επίσης και η δημοπράτηση της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Αποβλήτων Φωκίδας, προϋπολογισμού 13.877.374,6 ευρώ και πόρους από το ΕΠΠΕΡΑΑ.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤρύπα του όζοντος: Σταθερή σε έκταση …όσο η Βόρεια Αμερική
Επόμενο άρθροΣημαντική απώλεια αρδεύσιμης γης εξαιτίας των αλάτων