Αρχική Ειδήσεις Νέα 3ετής ενημερωτική εκστρατεία της HELMEPA στην Ελλάδα

Νέα 3ετής ενημερωτική εκστρατεία της HELMEPA στην Ελλάδα

0
Διαφήμιση

Η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος-HELMEPA παρουσίασε τη νέα Έκθεση της «Θαλάσσιο Περιβάλλον – Ναυτιλία – Επιστήμες» στην αίθουσα τελετών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς. Ο Πρόεδρος του ΔΣ της HELMEPA, Δρ. Ι. Κούστας, ανέφερε ότι η εκστρατεία ξεκινάει από τον Πειραιά, την καρδιά της Ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας, και θα επισκεφθεί ακόμη 13 πόλεις της Ελλάδας μέχρι το 2017.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην επιτυχία της Εκστρατείας 2011-2014 που μόλις τέλειωσε, η οποία, όπως είπε, πέρασε με τον καλύτερο τρόπο σε χιλιάδες παιδιά το μήνυμα της προστασίας των θαλασσών και των ακτών μας.

Την εκδήλωση τίμησαν ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΠ, Γιώργος Ανωμερίτης, ο Βουλευτής Αναστάσιος Νεράντζης, η Αντιδήμαρχος Πειραιά, Ειρήνη Νταϊφά, ο Πρόεδρος της ΠΕΠΕΝ, Γώργος Βλάχος, η Πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος, Αναστασία Παλούμπη-Αναγνωστοπούλου, ο Πρόεδρος του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών, Αντώνης Βογιατζής.

Επίσης, ο Πρόεδρος του ΠΟΙΑΘ, Γιάννης Μαραγκουδάκης, εκπρόσωποι φορέων, ανώτερα στελέχη του Λ.Σ., Μέλη της HELMEPA, εκπαιδευτικοί, στελέχη του ΟΛΠ, εκπρόσωποι του ναυτιλιακού Τύπου και 30 παιδιά του 14ου Δημοτικού Σχολείου Νίκαιας συνοδευόμενα από την εθελόντρια εκπαιδευτικό του προγράμματος «Παιδική HELMEPA», Σοφία Παπαδοπούλου καθώς και πολλοί άλλοι προσκεκλημένοι. Κατά τους παραδοσιακούς χαιρετισμούς στην εκδήλωση, ενδιαφέροντα σημεία εθίγησαν από επίσημα χείλη.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής του Lloyd’s Register, Θεοδόσης Σταματέλλος, στο χαιρετισμό του σημείωσε πως η Ελλάδα έχει όλους τους λόγους να αποκαλείται ναυτιλιακή χώρα, αλλά ο κόσμος δεν έχει ακόμα συνειδητοποιήσει τη δύναμη και το ρόλο της θάλασσας.

Ο Υπουργός, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, έκανε μια ιστορική αναδρομή στην ίδρυση της HELMEPA, αναφέροντας το μήνυμα του αείμνηστου εμπνευστή της Γιώργου Λιβανού για την προστασία των θαλασσών, το οποίο, όπως είπε «έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό αφού τα πλοία ευθύνονται μόνο για το 10% της θαλάσσιας ρύπανσης ενώ το 90 % οφείλεται σε δραστηριότητες στην ξηρά».

Αναφέρθηκε ακόμη στο μεγάλο πρόβλημα των απορριμμάτων στις ελληνικές θάλασσες και ακτές λέγοντας πως το 1/5 του βυθού της Μεσογείου καλύπτεται από πλαστικά. Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε πως είναι στη διάθεση της HELMEPA για να συνδράμει στο έργο της και πρότεινε όπως στελέχη του Λ.Σ., γνωστοί πρωταθλητές και Ολυμπιονίκες, γίνουν κήρυκες του περιβαλλοντικού μηνύματος της ένωσης και αναληφθεί εκστρατεία ενημέρωσης για να περιοριστούν οι πνιγμοί στη θάλασσα όπως ο τραγικός φετινός αριθμός των 500 πνιγμών.

Ο Πρόεδρος του ΟΛΠ, Γιώργος Ανωμερίτης, αναφέρθηκε στη γένεση του κόσμου και του ανθρώπου ο οποίος για να επιβιώσει οφείλει να προστατέψει τον κόσμο και το περιβάλλον για το οποίο η HELMEPA προσφέρει σημαντικό έργο. «Είναι σημαντικό να είμαστε όλοι δίπλα στη HELMEPA» είπε «και θα συμβάλω με όλους τους τρόπους ώστε το μήνυμα της HELMEPA να φτάσει και στην τελευταία πόλη, στο τελευταίο χωριό και στο τελευταίο παιδί της Ελλάδας».

Την Έκθεση, που θα φιλοξενηθεί στον ΟΛΠ, Ακτή Μιαούλη 10, μέχρι και την 5η Νοεμβρίου, θα επισκεφτούν σχολεία και θα είναι ανοιχτή καθημερινά από 13.00 μέχρι 17.00 για το κοινό. Επιστημονικό προσωπικό της HELMEPA θα είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου.

Διαφήμιση