Αρχική Καταστροφές Μεταναστεύουν οι θαλάσσιοι ίπποι λόγω κλίματος

Μεταναστεύουν οι θαλάσσιοι ίπποι λόγω κλίματος

0
Διαφήμιση

Τον «κώδωνα το κινδύνου» για τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών κρούουν 35.000 θαλάσσιοι ίπποι οι οποίοι αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε μία απομονωμένη ακτή της Αλάσκας εξαιτίας των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στο βιότοπό τους από το λιώσιμο των αρκτικών πάγων και την κλιματική αλλαγή.

Αρχικά μόνο 1.500 ζώα αναζήτησαν καταφύγιο στη συγκεκριμένη παραλία, όμως τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός τους αυξήθηκε δραματικά, έως και κατά 24 φορές, σύμφωνα με τη Μέγκαν Φέργκιουσον της Υπηρεσίας Αεροφωτογραφιών των Αρκτικών Θαλάσσιων Θηλαστικών.

Το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται ολοένα και πιο συχνά, συγκεκριμένα έξι φορές τα τελευταία οκτώ χρόνια, ως συνέπεια της παγκόσμιας υπερθέρμανσης που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Γεωλογική Υπηρεσία της Αμερικής.

Οι θαλάσσιοι ίπποι συνήθως καταφεύγουν για ξεκούραση σε κομμάτια πάγου πιο κοντά σε περιοχές με διαθέσιμη τροφή, ενώ η χερσαία διαμονή τούς κάνει πιο ευάλωτους σε κινδύνους, ακόμα και στο θάνατο λόγω ποδοπατήματος.

Η εμφάνιση μίας πολικής αρκούδας, ενός ανθρώπου ή ενός αεροπλάνου που πετάει χαμηλά, μπορεί να προκαλέσει πανικό στους θαλάσσιους ίππους και να κάνει αρκετούς από αυτούς να ποδοπατηθούν μέχρι θανάτου. Σε ένα παρόμοιο περιστατικό στην Αλάσκα το Σεπτέμβριο του 2009, οι επιστήμονες συνέλεξαν τα πτώματα 130 νεαρών ζώων.

Το πρόβλημα που εξώθησε τους θαλάσσιους ίππους στην ξηρά είναι ότι τους θερινούς μήνες ο πάγος υποχώρησε πολύ πιο βόρεια στη Βερίγγειο θάλασσα, με αποτέλεσμα να μην έχουν που να ξεκουραστούν μεταξύ των βουτιών που κάνουν στον πυθμένα της θάλασσας προς αναζήτηση τροφής.

Παράλληλα δεν μπορούν να ακολουθήσουν τους πάγους πιο βόρεια γιατί εκεί το βάθος της θάλασσας υπερβαίνει τα τρία χιλιόμετρα και δεν έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν τον πυθμένα. Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση WWF, ομάδες θαλάσσιων ίππων συγκεντρώνονται σταδιακά και στις ρωσικές ακτές στην απέναντι πλευρά του Βερίγγειου πορθμού.

Εξάλλου το καλοκαίρι που μας πέρασε το ύψος των αρκτικών πάγων ήταν το έκτο χαμηλότερο από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή του μέσω δορυφόρων το 1979.

Διαφήμιση