Αρχική Καταστροφές Ήρθε ο χειμώνας: Χιόνια στην Ήπειρο, ανεμοστρόβιλος στη Ζάκυνθο

Ήρθε ο χειμώνας: Χιόνια στην Ήπειρο, ανεμοστρόβιλος στη Ζάκυνθο

0
Διαφήμιση

Βροχές, καταιγίδες, χιόνια στα ορεινά, ισχυροί άνεμοι στα πελάγη και αρκετό κρύο προβλέπει η ΕΜΥ για το επόμενο τετραήμερο.

Προβλήματα έχει προκαλέσει η σφοδρή βροχόπτωση στην Αττική. Δρόμοι έχουν μετατραπεί σε απέραντες λίμνες και παρατηρούνται σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα στο κέντρο της Αθήνας.  

Η πυροσβεστική υπηρεσία είχε δεχθεί έως τις 16:30 70 κλήσεις για αντλήσεις νερών από πλημμυρισμένα ισόγεια και υπόγεια, καθώς και για κοπές δένδρων από τις περιοχές: Πειραιάς, Κερατσίνι, Πέραμα, Αγία Βαρβάρα, Πετρούπολη, Νίκαια, Χαϊδάρι και Καλλιθέα.

Στο μεταξύ, ήδη έπεσαν τα πρώτα χιόνια στις περιοχές με υψόμετρο άνω των 1.200 μέτρων, στην Ήπειρο και στη δυτική Μακεδονία. «Το κρύο έγινε αισθητό από σήμερα στα περισσότερα μέρη της χώρας, ενώ από αύριο η θερμοκρασία θα πέσει και στην υπόλοιπη Ελλάδα», αναφέρει ο διευθυντής του Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ Αντώνης Λάλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και προσθέτει πως «ο ελληνικός χειμώνας έκανε την εμφάνισή του».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΜΥ, σήμερα Παρασκευή στα δυτικά και νότια θα σημειωθούν βροχές και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες, ενώ βαθμιαία θα εξαπλωθούν και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Εξασθένιση προβλέπεται από το βράδυ στα δυτικά της χώρας. Οι άνεμοι στα πελάγη, ιδιαίτερα στο Αιγαίο, θα πνέουν 8 και από το βράδυ 9 μποφόρ.

Το Σάββατο, στη Θεσσαλία, ανατολική Μακεδονία και Θράκη, βορειοανατολικό Αιγαίο και ανατολική Στερεά θα σημειωθούν καταιγίδες, ενώ στα δυτικά τα φαινόμενα θα είναι πιο ελαφρά σε ένταση. Τα χιόνια στα κεντρικά και βόρεια ορεινά θα συνεχιστούν, όπως και οι άνεμοι στα πελάγη.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου ξεκινάει εξασθένιση των φαινομένων. Την Κυριακή και Δευτέρα η εικόνα θα είναι καλύτερη στα βόρεια, το Ιόνιο και την Ήπειρο, αλλά στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν κατά τόπου βροχές.

Την Τρίτη, 28η Οκτωβρίου, συννεφιά, ψιλόβροχο και κρύο θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού, ενώ στη βορειανατολική Αττική, στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα εκδηλωθούν καταιγίδες.

Ανεμοστρόβιλος

Αρκετές υλικές ζημιές άφησε ανεμοστρόβιλος στο πέρασμά του, από το Καλαμάκι Ζακύνθου, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Ο ανεμοστρόβιλος ξερίζωσε ελαιόδεντρα, ξήλωσε σκεπές από στάβλους, ενώ κατέστρεψε μπαλκόνια και σάρωσε ότι βρέθηκε στο διάβα του. Το θετικό είναι ότι δεν αναφέρθηκε κάποιος τραυματισμός ή κάποιο θύμα.

Χαρακτηριστικό είναι, ότι οι σκεπές από τους στάβλους βρέθηκαν χιλιόμετρα μακριά, γεγονός που καταδεικνύει τη δύναμη του ανεμοστρόβιλου, που έπληξε την περιοχή.

Το φαινόμενο των ανεμοστρόβιλων στο Καλαμάκι αλλά και στη γειτονική περιοχή του Αργασίου, είναι ιδιαίτερα έντονο τα τελευταία χρόνια, πράγμα που ανησυχεί τους κατοίκους των περιοχών αυτών.

Διαφήμιση