Αρχική Ειδήσεις Η συνύπαρξη με τους καπνιστές είναι τρις χειρότερη από την ατμοσφαιρική ...

Η συνύπαρξη με τους καπνιστές είναι τρις χειρότερη από την ατμοσφαιρική ρύπανση

0
Διαφήμιση

Το να ζει ένας μη καπνιστής σε ένα κλειστό χώρο μαζί με καπνιστές, είναι το ίδιο με το να ζει σε μια μεγαλούπολη με σοβαρή ατμοσφαιρική ρύπανση όπως το Πεκίνο ή το Λονδίνο.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας βρετανικής επιστημονικής έρευνας, σύμφωνα με την οποία οι μη καπνιστές που συμβιώνουν με καπνιστές στο σπίτι ή στη δουλειά, εκτίθενται σε τοξικά σωματίδια τρεις φορές περισσότερα από το όριο ασφαλείας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Σον Σεμπλ του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “British Medical Journal”, δήλωσαν ότι είναι σημαντικό να αποφεύγει κανείς να συνυπάρχει με καπνιστές, γιατί αυτό απλούστατα βλάπτει την υγεία του.

Ήδη προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι το παθητικό κάπνισμα συνδέεται με μια μεγάλη γκάμα κινδύνων, όπως πνευμονικές και καρδιακές παθήσεις. Γι’ αυτό, άλλωστε, πολλές κυβερνήσεις έχουν υιοθετήσει μέτρα κατά του καπνίσματος.

Η νέα μελέτη εστίασε στα μικροσκοπικά σωματίδια που αιωρούνται στον αέρα σε έναν κλειστό χώρο εξαιτίας του καπνίσματος. Σε έναν ανοικτό χώρο τέτοια επικίνδυνα σωματίδια, που εισχωρούν στους πνεύμονες, προέρχονται από τις εξατμίσεις των οχημάτων, τη βιομηχανική ρύπανση, την καύση ξύλων κ.α.

Οι επιστήμονες μελέτησαν το επίπεδο των μικροσωματιδίων στον αέρα των σπιτιών τόσο των καπνιστών, όσο και των μη καπνιστών. Το συμπέρασμα ήταν ότι οι μέσες συγκεντρώσεις σωματιδίων στα σπίτια των καπνιστών είναι περίπου δεκαπλάσιες σε σχέση με των μη καπνιστών.

 Ένας μη καπνιστής που έχει την ατυχία να ζει σε ένα σπίτι καπνιστών, εκτίθεται σε υπερτριπλάσιο επίπεδο αιωρούμενων μικροσωματιδίων σε σχέση με αυτό που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ασφαλές για την υγεία. Όπως διαπιστώθηκε, αρκετοί μη καπνιστές που ζουν σε σπίτια καπνιστών, εισπνέουν παρόμοιες ποσότητες σωματιδίων με αυτές που εισπνέουν οι μη καπνιστές που ζουν και εργάζονται σε μεγάλες πόλεις με σημαντική ρύπανση της ατμόσφαιρας, όπως το Πεκίνο ή το Λονδίνο.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι ένας άνθρωπος που ζει σε ένα σπίτι καπνιστών επί 80 χρόνια, συνολικά εισπνέει 5,82 γραμμάρια μικροσωματιδίων, έναντι 0,76 γραμμαρίων που εισπνέει όποιος ζει σε σπίτι μη καπνιστών.

Οι βρετανοί επιστήμονες τόνισαν την ανάγκη να ληφθεί σοβαρά υπόψη το πρόβλημα του παθητικού καπνίσματος στα σπίτια, ιδίως εκεί όπου ζουν μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι, που ανήκουν στις πιο ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here