Αρχική Ειδήσεις Greenpeace: Το «μυστικό» εξοικονόμησης ενέργειας στη Ρόδο

Greenpeace: Το «μυστικό» εξοικονόμησης ενέργειας στη Ρόδο

0
Διαφήμιση

Στη Ρόδο, η Greenpeace σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία εγκαθιστούν οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα και απαλλάσσουν πλήρως δύο οικογένειες από το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος. Αν η κυβέρνηση αποφασίσει να στηρίξει ουσιαστικά τις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση σε Ελλάδα και Ευρώπη, το παράδειγμα της Greenpeace και της τοπικής κοινωνίας της Ρόδου θα μπορούσαν να ακολουθήσουν χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις με τεράστια οφέλη για την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον.

Ένα φιλόδοξο ευρωπαϊκό πακέτο για το κλίμα και την ενέργεια, εκτός από προστασία του κλίματος, θα σήμαινε παράλληλα τεράστια αναπτυξιακά και οικονομικά οφέλη για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ένας δεσμευτικός στόχος 40% εξοικονόμησης ενέργειας θα ενίσχυε την ευρωπαϊκή οικονομία κατά 4% ετησίως, θα αύξανε τις θέσεις εργασίας κατά 3,15% ετησίως και θα εξοικονομούσε 549 δις ευρώ έως το 2030 και 4,4 τρις ευρώ έως το 2050 λόγω μείωσης των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων.

Σύμφωνα με την Greenpeace παρά τα προφανή οφέλη, ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση μοιάζει να επιλέγει τον αποτυχημένο δρόμο της στήριξης των ακριβών ορυκτών καυσίμων.

‘Ίσως πουθενά δεν είναι πιο ορατός αυτός ο παραλογισμός από ό,τι στη Ρόδο, όπου ΔΕΗ και ΥΠΕΚΑ, αντί να μειώσουν το κόστος και την υφιστάμενη ρύπανση μέσω επενδύσεων σε εξοικονόμηση, αυτοπαραγωγή και αποθήκευση ενέργειας, ετοιμάζονται να ξοδέψουν 180 εκατ. ευρώ για την κατασκευή μονάδας μαζούτ σε μία από τις πιο όμορφες περιοχές του νησιού. Η μονάδα αυτή μάλιστα, δεν θα υποκαταστήσει την λειτουργία της υφιστάμενης μονάδας στην Σορωνή, αλλά θα λειτουργεί παράλληλα με αυτή!

“Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να καταλάβει ότι οι καιροί έχουν αλλάξει. Τα δύο οικιακά φωτοβολταϊκά που εγκαθιστούμε σήμερα στη Ρόδο, είναι ένα μικρό μέρος μίας τεράστιας αλλαγής που έχει ήδη ξεκινήσει.

Οι μεγαλύτεροι οίκοι αξιολόγησης τονίζουν ότι το μέλλον βρίσκεται στον ήλιο και την αποθήκευση ενέργειας, οι πιο σύγχρονοι επιχειρηματικοί κολοσσοί επενδύουν επιθετικά στην καθαρή ενέργεια και την εξοικονόμηση, έναν δρόμο που έχουν ακολουθήσει ήδη οι μεγαλύτερες οικονομίες της χώρας, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα. Η κυβέρνηση τι θα κάνει, θα εγκλωβίσει την χώρα στο μαζούτ;”, ανέφερε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Η Greenpeace καλεί τον κ. Σαμαρά να βελτιώσει τις θέσεις της χώρας ώστε να συμπλεύσουν με αυτό που η επιστήμη επιτάσσει για να αποτραπεί μία καταστροφική αλλαγή του κλίματος: 55% για τις μειώσεις των εκπομπών στην Ευρώπη (σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990), 45% για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην τελική κατανάλωση και 40% εξοικονόμηση ενέργειας (βάσει της ευρωπαϊκής ζήτησης ενέργειας το 2005).

Διαφήμιση