Αρχική Ειδήσεις Ανεξέλεγκτο το κυνήγι της αρκούδας στα Βαλκάνια

Ανεξέλεγκτο το κυνήγι της αρκούδας στα Βαλκάνια

0
Διαφήμιση

Προβλήματα στη διαχείριση ζητημάτων που αφορούν την άγρια πανίδα -και ειδικότερα τον πληθυσμό της αρκούδας- διαπιστώνονται σε βαλκανικές χώρες που δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ακόμα το κυνήγι της αρκούδας δεν είναι παράνομο.

Την παραπάνω επισήμανση έκανε ο καθηγητής κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ Djuro Huber, μιλώντας στο Διεθνές Συνέδριο για την μελέτη της αρκούδας, που διοργανώνει ο “Αρκτούρος” στη Θεσσαλονίκη.

Όπως εξήγησε, ο πληθυσμός του είδους της αρκούδας που ζει και στη χώρα μας, μοιράζεται στην ουσία μεταξύ εννέα χωρών, από τις Δειναρικές Άλπεις μέχρι την Πίνδο.

“Παρατηρούμε ωστόσο, ότι χώρες που έχουν ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η Σλοβενία, η Κροατία και η Ελλάδα, ακολουθούν αυστηρά διαχειριστικά προγράμματα, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες έξι, όπου παρουσιάζονται ‘τρύπες’ στην εφαρμογή της νομοθεσίας” εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Huber.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στο συνέδριο, στη Σλοβενία, όπου ζουν 450 αρκούδες, αλλά και στην Κροατία με τις περίπου 1000 αρκούδες, επιτρέπεται κάτω από αυστηρούς όρους το κυνήγι τους.

“Ειδικότερα, στην Κροατία, επιτρέπεται η θανάτωση 100 αρκούδων τον χρόνο” διευκρίνισε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, στις υπόλοιπες χώρες, που δεν εφαρμόζεται πρόγραμμα διαχείρισης, το κυνήγι είναι ανεξέλεγκτο και κανείς δεν ξέρει τον πληθυσμό της αρκούδας στις εκάστοτε περιοχές.

“Έχουν μεν νομοθεσία, αλλά δυστυχώς δεν εφαρμόζεται. Στη Σερβία και το Κόσοβο δεν έχουμε καμία πληροφορία για τις αρκούδες και στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, όπου είναι και το κέντρο του πληθυσμού τους, εκτιμάμε ότι υπάρχουν 800 ζώα αλλά δεν υπάρχει πολιτική για το κυνήγι. Κενό στα στοιχεία για την άγρια πανίδα υπάρχει στο Μαυροβούνιο, την Αλβανία και την ΠΓΔΜ” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Huber.

Διαφήμιση