Αρχική Ειδήσεις Αλήθειες και ψέματα για τις ξένες επενδύσεις

Αλήθειες και ψέματα για τις ξένες επενδύσεις

0
Διαφήμιση

Η Ελλάδα βρίσκεται στα ραντάρ ξένων επενδυτών, ωστόσο, μέχρι στιγμής και εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, (π.χ. οι επενδύσεις στις ΑΕΕΑΠ – Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) έχει καταφέρει να προσελκύσει κυρίως βραχυχρόνιους επενδυτές (ή distressed funds) και όχι μακροχρόνιους, χωρίς και πάλι να έχει γίνει άξιος λόγου αριθμός συναλλαγών.

Της Τέτης Ηγουμενίδη

Οι βασικότεροι λόγοι είναι η απουσία σταθερού φορολογικού πλαισίου και η γραφειοκρατία, που παρά τα όποια βήματα έχουν γίνει, δεν έχουν αλλάξει τη συνολική εικόνα ριζικά, όπως θεωρείται αναγκαίο.

Τα παραπάνω αποτελούν τα βασικά συμπεράσματα των στελεχών της αγοράς ακινήτων όπως εκφράστηκαν κατά την χθεσινή πρώτη μέρα της Prodexpo – Συνέδριο για την Ανάπτυξη και Αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας, η οποία φέτος γιορτάζει τα 15 συνεχή χρόνια διοργάνωσής της και πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία με χορηγούς επικοινωνίας τη Ναυτεμπορική το ένθετό της Business & real Estate και το naftemporiki.gr.

Σύμφωνα με την Δίκα Αγαπητίδου γενική διευθύντρια της Αθηναϊκή Οικονομική οι συνολικές επενδύσεις στα ακίνητα στο πρώτο 9μηνο του έτους ήταν περί τα 730 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων σε ξενοδοχεία επενδύθηκαν 417 εκατ. ευρώ (περιλαμβάνονται οι συμφωνίες για τον Αστέρα Βουλιαγμένης και το Gerakina Beach) ενώ τα 270 εκατ. ευρώ αφορούν την κατηγορία των γραφείων (πρόκειται για το sale & leaseback των 28 ακινήτων του Δημοσίου που πουλήθηκαν στις δύο μεγάλες ΑΕΕΑΠ από το ΤΑΙΠΕΔ – Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου).

Πέρσι το αντίστοιχο νούμερο ήταν 410 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 150 εκατ. ευρώ έγιναν μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και το 2012 ήταν 230 εκατ. ευρώ. Για το σύνολο του 2014 οι επενδύσεις αναμένεται να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ, όταν στη γειτονική μας Ρουμανία, όπως είπε η κα. Αγαπητίδου μιλούν φέτος για επενδύσεις στα ακίνητα ύψους 3 δις. ευρώ.

Σε διαφορετικό κλίμα ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Εμμανουήλ Κονδύλης είπε πως τα ακίνητα που έχουν παραχωρηθεί από το Ταμείο συμπεριλαμβανομένου του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού δύναται να φέρουν στη χώρα συνολικές επενδύσεις 10 δισ. ευρώ. Ο ίδιος σημείωσε πως το επόμενο βήμα για το ΤΑΙΠΕΔ είναι η αξιοποίηση ακινήτων με τιτλοποίηση, όπου για πρώτη φορά θα επιχειρηθεί μετάβαση από τις αξιοποιήσεις μεμονωμένων ακινήτων σε αξιοποίηση χαρτοφυλακίων ακινήτων.

Τις δυσκολίες στην αγορά ακινήτων παραδέχθηκε και ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας λέγοντας πως «για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις στο ακίνητο θα πρέπει το συνολικό πλαίσιο να είναι διαφανές και σαφές. Αυτό το οποίο οφείλουμε να κάνουμε είναι να μπορέσουμε στο πλαίσιο της συνολικής προσπάθειας εκσυγχρονισμού της χώρας να δημιουργήσουμε ένα σαφές επενδυτικό πλαίσιο».  

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης αναφέρθηκε στη ρύθμιση που έχει γίνει και δίνει τη δυνατότητα σε ξένους υπηκόους να αποκτήσουν βίζα για 5 χρόνια με την εξαγορά κατοικίας αξίας άνω των 250.000 ευρώ. Όπως είπε η αξία των κατοικιών που αποτελεί ιδιοκτησία ξένων υπηκόων οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν τον θεσμό μέχρι 30. 9. 14 200 υπολογίζεται σε 200 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, μέχρι την προαναφερόμενη ημερομηνία είχαν εκδοθεί 436 άδειες παραμονής ενώ στη διαδικασία έκδοσης είναι άλλες 83. Από τους 436 ξένους υπηκόους οι 185 είναι Ρώσοι, οι 119 Κινέζοι και οι 33 Αιγύπτιοι. Εκτιμάται ότι κάποιες από τις βίζες αφορούν υπηκόους που είχαν ήδη περιουσία στη χώρα μας, ενώ παρατηρείται «γκρίνια» στην αγορά των ακινήτων ότι το μέτρο αυτό δεν διαφημίζεται όπως πρέπει και δεν αποδίδει.

Χωρίς περιστροφές μίλησε στη συζήτηση που προηγήθηκε το πρωί πριν την επίσημη έναρξη του συνεδρίου ο Δημήτρης Ανδριόπουλος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Dimand. Όπως είπε «η κρίση στη χώρα μας συνεχίζεται ως πολιτισμική και όχι οικονομική» και πρόσθεσε «νιώθω ανήσυχος όσο ποτέ γιατί δεν αλλάζει τίποτα. Είμαστε όλοι εναντίον όλων. Υπάρχει φόβος και τρελή αναρχία.

Τους τελευταίους μήνες έχουμε ψηφίσει τα πάντα και έχουμε φέρει τους επενδυτές και περιμένουν έξω από το ακίνητο, αλλά δεν ανοίγει η πόρτα γιατί ο φύλακας δεν είναι εκεί και δεν υπάρχουν τα κλειδιά…». Πρόσθεσε πως «η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή και θα χειροτερεύσει αν δεν επιβληθούν οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο» και έφερε ως παράδειγμα υποθηκοφύλακα που επί μήνες καθυστερούσε τη διαδικασία για αστικό ακίνητο με το έτσι θέλω.

Ανήσυχος για την πορεία της χώρας δήλωσε ο Σπύρος Πολλάλης, Καθηγητής Σχεδιασμού, Τεχνολογίας και Διαχείρισης του Harvard Design School ο οποίος παρατήρησε ότι ανάπτυξη χωρίς κεφάλαια δεν γίνεται. Χαρακτήρισε δε τον τρόπο που γίνονται οι αποκρατικοποιήσεις πρόχειρο και συμπλήρωσε πως για τέτοιες ενέργειες χρειάζεται να έχεις μαζί σου τους πολίτες, κάτι που δεν συμβαίνει.

Ο Άρης Καρυτινός, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ μίλησε για την τεράστια γραφειοκρατία που συνάντησε η εταιρεία του στην προσπάθειά της να συνάψει ομολογιακό δάνειο και μίλησε επίσης για το φαινόμενο των υποθηκοφυλάκων που μας γυρίζει στην τουρκοκρατία.

Ο Γιάννης Δεληκανάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Bluehouse εταιρείας που δραστηριοποιείται σε 8 χώρες, έθεσε το ερώτημα αν θέλουμε μακροχρόνιους ή βραχυχρόνιους επενδυτές. Όπως είπε οι βραχυχρόνιοι ήρθαν, τους βλέπουμε. Το θέμα είναι να προσελκύσουμε μακροχρόνιους επενδυτές και για να γίνει αυτό χρειάζεται ρευστότητα στην αγορά – πέρα από τα ξένα κεφάλαια είναι αναγκαία και τα εγχώρια – σταθερό φορολογικό πλαίσιο και κατάλληλά ακίνητα.

Αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση της αναπληρώτριας καθηγήτριας του Πανεπιστήμιο Αθηνών, με εξειδίκευση στον τομέα της χωροταξία Τζίνας Γιαννακούρου, η οποία είπε πως το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για τη χωροταξία και πολεοδομία ωστόσο αυτό χρειάζεται να λειτουργήσει στην πράξη και αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα.

Πηγή: Ναυτεμπορική

 

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here