Αρχική Καταστροφές Ακόμα ένας μήνας του 2014 καταγράφεται ως ο θερμότερος στα χρονικά

Ακόμα ένας μήνας του 2014 καταγράφεται ως ο θερμότερος στα χρονικά

0

Όλο και περισσότεροι μήνες από το τρέχον έτος κατατάσσονται στις αναφορές της NASA και της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA) στους θερμότερους από το 1880 που τηρούνται στοιχεία.

Μετά τις εκθέσεις των δύο οργανισμών για το Σεπτέμβριο, το 2014 βρίσκεται σε σταθερή τροχιά για να γίνει το θερμότερο έτος στη σύγχρονη ιστορία του πλανήτη (την οποία με γεωλογικούς όρους ορισμένοι επιστήμονες αποκαλούν ως “Ανθρωπόκαινο”).

Αναλυτικότερα, τα στοιχεία των NASA και NOAA δείχνουν ότι για 355ο διαδοχικό μήνα (δηλαδή εδώ και 30 χρόνια), και ο φετινός Σεπτέμβριος είναι θερμότερος από τον μέσο όρο των Σεπτεμβρίων του 20ου αιώνα.

Εκτός από αυτό, ο Σεπτέμβριος του 2014 είναι και ο θερμότερος από το 1880 (αμφισβητήσιμα από ορισμένους εξαιτίας των τεχνολογικών μέσων της εποχής) με αποτέλεσμα το 2014 να βρίσκεται σε τροχιά για να εκθρονίσει το 2010 ως θερμότερο έτος της σύγχρονης εποχής.

Συγκεκριμένα, το Ινστιτούτο Διαστημικών Μελετών Γκοντάρ της NASA (GISS) εκτιμά ότι ο φετινός Σεπτέμβριος ήταν 0,8 βαθμούς Κελσίου θερμότερος από τον μέσο όρο των θερμοκρασιών  της περιόδου 1951-1980.

Η NOAA δίνει αντίστοιχα στοιχεία με 0,77 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο όρο, ενώ σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία το καλοκαίρι του 2014 (τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου) ήταν το πιο ζεστό στην μετεωρολογική ιστορία του πλανήτη μας, από το 1880.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι για την κατάσταση που διαμορφώνεται φέτος ευθύνονται κατά κύριο λόγο οι θερμοκρασίες του ωκεανού και ειδικά οι θερμότερες από το σύνηθες θερμοκρασίες στην επιφάνεια του τροπικού Ειρηνικού Ωκεανού που προηγούνται του αναδυόμενου φαινομένου Ελ Νίνιο. Στον ωκεανό αποθηκεύεται το 90% του πλεονάσματος των αερίων του θερμοκηπίου που παράγονται.

Σε κάθε περίπτωση, δεν έχει τόση σημασία η μέτρηση της θερμοκρασίας ενός μεμονωμένου μήνα, αλλά η μακροπρόθεσμη τάση που δείχνει ότι ο πλανήτης μας μετατρέπεται σε “καζάνι”.

Τα πέντε θερμότερα έτη στα χρονικά είναι με σειρά κατάταξης τα 2010, 2005, 1998, 2013, και 2003, με το 2014 να είναι έτοιμο να ανέβει στην κορυφή.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here