Αρχική Διάστημα Ο κυνηγός κομητών Rosetta βρήκε …θέση στάθμευσης

Ο κυνηγός κομητών Rosetta βρήκε …θέση στάθμευσης

0
Διαφήμιση

Η ευρωπαϊκή αποστολή Rosetta, η οποία έχει ως στόχο να προσγειωθεί στον κομήτη 67P, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, εντόπισε το ασφαλέστερο σημείο προσεδάφισης. Έπειτα από βδομάδες μελέτης και ανάλυσης επιστήμονες και μηχανικοί της αποστολής Rosetta εντόπισαν το καταλληλότερο σημείο προσεδάφισης στην επιφάνεια του κομήτη 67P. Ένα δύσκολο εγχείρημα για το οποίο η επιστημονική ομάδα δεν τρέφει αυταπάτες, αφού γνωρίζει πολύ καλά πως θα υπάρξει μια και μοναδική ευκαιρία.

 Η μικρή συσκευή Philae που θα απελευθερώσει το σκάφος Rosetta στις 11 Νοεμβρίου θα επιχειρήσει την πρώτη, ιστορική προσεδάφιση στην επιφάνεια κομήτη. Οι αναλύσεις των αρχέγονων πάγων από τους οποίους αποτελείται ο 67P θα μπορούσαν να προσφέρουν νέα στοιχεία για τη γέννηση του Ηλιακού Συστήματος πριν από 4,6 δισ. χρόνια.

 Αναλύσεις δείχνουν ότι οι πιθανότητες μιας επιτυχούς προσγείωσης σε ένα ανώμαλο σφαιρικό σώμα έχει ποσοστά επιτυχίας περίπου 70-75%. Με το σχήμα  όμως του ρομπότ Philae οι πιθανότητες είναι μεγαλύτερες. Όπως και να έχει πάντως ο επικεφαλής του συγκεκριμένου εγχειρήματος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (Esa), Fred Jansen είναι ενθουσιασμένος με την προσπάθεια κάθε αυτή. “Στο τέλος της ημέρας, ξέρεις μόνο πότε προσγειώνεσαι. Τότε ή έχεις 100% επιτυχία ή δεν έχεις. Έτσι είναι “, δήλωσε oJansenστο BBC.

Στο τραπέζι έπεσαν πέντε προτάσεις για πιθανές περιοχές προσεδάφισης, από τις οποίες οι δύο ήταν οι επικρατέστερες.  Και οι δύο θα πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω τις επόμενες εβδομάδες πριν από την τελική απόφαση, η οποία θα ληφθεί στα μέσα Οκτωβρίου. Η καλύτερη πάντως τοποθεσία για τους επιστήμονες προσδιορίζεται προς το παρόν μόνο με το γράμμα “J”.

Το Rosetta, το οποίο βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον κομήτη σε απόσταση μόλις 30 χιλιομέτρων, συνεχίζει αυτήν την στιγμή να συλλέγει εικόνες των δύο περιοχών.

Δεδομένου ότι ο κομήτης και το σκάφος βρίσκονται σε απόσταση περίπου 440 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, και τα σήματα από τη Γη χρειάζονται μερικά λεπτά για να φτάσουν την αποστολή, το όλο εγχείρημα της προσεδάφισης θα πρέπει να πραγματοποιηθεί αυτόματα. Το ρομπότ Philae θα απελευθερωθεί από το Rosetta σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από τον κομήτη και θα πλησιάσει με μικρή ταχύτητα και θα έχει μια και μοναδική ευκαιρία προσεδάφισης. Οι τελικές εντολές για την προσεδάφιση θα έχουν μεταδοθεί από τους μηχανικούς της ESA αρκετές μέρες νωρίτερα.

Ακόμα όμως κι αν το Philae δεν καταφέρει να προσεδαφιστεί, το Rosetta θα παραμείνει σε τροχιά γύρω από τον κομήτη για ακόμα έναν χρόνο, και θα τον δει να αχνίζει και να ξεδιπλώνει την κόμη του καθώς πλησιάζει στον Ήλιο. Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες θα μπορέσουν να παρατηρήσουν από κοντά αυτή τη δυναμική διαδικασία.

Διαφήμιση