Αρχική Ειδήσεις Παγκόσμιος θαυμασμός για τις Καρυάτιδες της Αμφίπολης

Παγκόσμιος θαυμασμός για τις Καρυάτιδες της Αμφίπολης

0
Διαφήμιση

Δεν υπάρχουν γραπτά στοιχεία για το που είναι θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος ανέφερε ο υπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Τασούλας μιλώντας για το μνημείο της Αμφίπολης και πρόσθεσε ότι το μεγαλείο του δείχνει τη σημασία ενοίκου του. Ο υπουργός ανέφερε πως, σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις, το μνημείο δεν φαίνεται να έχει συληθεί, αν και πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει τι έχει γίνει πριν από 1.900 χρόνια. Την ίδια ώρα θαυμασμός επικρατεί από την αποκάλυψη των Καρυάτιδων.

Σχολίασε ακόμη πως στην περίπτωση του Τύμβου Καστά υπάρχουν οι «εκδοχές» που παρουσιάζουν οι αρχαιολόγοι, και οι «παραξενιές» που αναφέρουν διάφοροι άλλοι, ενώ σε ό,τι αφορά δηλώσεις αρχαιολόγων για το ενδεχόμενο ο τάφος να ανήκει στη ρωμαϊκή εποχή, ο υπουργός Πολιτισμού είπε πως δεν υπάρχει «τηλε-αρχαιολογία» και πως το ίδιο το μνημείο θα δώσει εν τέλει τις απαντήσεις.

Παγκόσμιος θαυμασμός για τις Καρυάτιδες

Η αποκάλυψη της μοναδικής ομορφιάς των Καρυάτιδων άφησε άφωνο ολόκληρο τον κόσμο, με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να δημοσιοποιούν τον  θαυμασμό τους για τις ανακαλύψεις που έρχονται στο φως στο μνημείο του τύμβου Καστά της Αμφίπολης.

Ο υπουργός Πολιτισμού, Κωνσταντίνος Τασούλας, μιλώντας στο BBC τόνισε: «Παρακολουθούμε με δέος και βαθειά συγκίνηση την ανασκαφή της Αμφίπολης. Είναι ένα ταφικό μνημείο μοναδικών διαστάσεων και εντυπωσιακής καλλιτεχνικής μαεστρίας. Τα πιο όμορφα μυστικά είναι κρυμμένα ακριβώς κάτω από τα πόδια μας». «Η αρχαιολογική αποστολή διατηρείται σε απόσταση από τους δημοσιογράφους και τους τουρίστες που συρρέουν καθημερινά στην περιοχή μέσω ενός χωματόδρομου από το κοντινό χωριό Μεσολακκιά», αναφέρει το εκτενές ρεπορτάζ του BBC, προσθέτοντας πως  «η ανασκαφική ομάδα δεν έχει κάνει την παραμικρή ανακοίνωση που να αναφέρεται στην ταυτότητα του “ενοίκου”».

«Οι αρχαιολόγοι συμφωνούν στο ότι η μεγαλοπρέπεια του τάφου σημαίνει ότι έχει δημιουργηθεί για σημαντικό πρόσωπο, ίσως για μέλος της οικογένειας του Μεγάλου Αλεξάνδρου – της μητέρας του Ολυμπιάδας ή της συζύγου του Ρωξάνης  ή για κάποιον επιφανή Μακεδόνα. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για κενοτάφιο. Τις απαντήσεις θα δώσει μόνο η ομάδα των αρχαιολόγων της ανασκαφής», τονίζει το ρεπορτάζ.

Τέλος, με τίτλο «Οι Έλληνες γοητεύονται από τον τάφο της αλεξανδρινής εποχής στην Αμφίπολη», το βρετανικό δίκτυο BBC αναφέρει ότι «η ανακάλυψη ενός τεράστιου τάφου –  που χρονολογείται στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου – στην βόρεια Ελλάδα, έχει ενθουσιάσει τους Έλληνες, αποσπώντας τους την προσοχή από την δεινή οικονομική κρίση». «Ο τύμβος έχει συνεπάρει τους Έλληνες» γράφει το israelinews.co με τη σειρά του, φιλοξενώντας το ρεπορτάζ του BBC, το οποίο «ταξίδεψε» και στη μακρινή Αυστραλία και την ιστοσελίδα australianews.

Το Discovery ανέφερε ότι «δύο πανέμορφες, σμιλεμένες με εξαιρετικές λεπτομέρειες γυναικείες μορφές, που ονομάζονται Καρυάτιδες, αποκαλύφθηκαν στον μυστηριώδη τύμβο της Αμφίπολης, από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

Τέταρτος ταφικός θάλαμος

«Όσα συναντούν οι αρχαιολόγοι στην Αμφίπολη είναι πράγματα πρωτόγνωρα και αυτό είναι ένας ακόμα λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να εξάγουμε συμπεράσματα πριν ολοκληρωθεί η ανασκαφή», δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Η κ. Μενδώνη αποκάλυψε και κάποια πρώτα στοιχεία αναφορικά με τον τέταρτο θάλαμο. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «πρόκειται για μια πόρτα που φαίνεται πως είναι μικρότερη από τις υπόλοιπες πύλες που βρέθηκαν και δείχνει ότι είναι ένα επίπεδο προς τα κάτω. Μόνο αυτές οι πληροφορίες υπάρχουν μέχρι στιγμής και καλύτερη εικόνα θα υπάρχει μόνο όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες στο τρίτο θάλαμο».

Όπως λένε και οι ανασκαφείς, γίνεται πλέον φανερό ότι υπάρχει και τέταρτος ταφικός θάλαμος, κάτι που επαναλάμβαναν εδώ και πολλές μέρες. Προς το παρόν δεν είναι δυνατόν να μάθουν αν υπάρχει κλίμακα ή ράμπα από το δάπεδο του τρίτου θαλάμου, καθώς αυτός εξακολουθεί να είναι καλυμμένος με χώματα.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣτους δρόμους διαδηλωτές σε 159 χώρες για την κλιματική αλλαγή
Επόμενο άρθροΑγορά γης στο εξωτερικό από το Κιριμπάτι που βουλιάζει

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ