Αρχική Ειδήσεις Ομάδα φάντασμα προϊστορικών προγόνων περιπλέκει τη καταγωγή των Ευρωπαίων

Ομάδα φάντασμα προϊστορικών προγόνων περιπλέκει τη καταγωγή των Ευρωπαίων

0
Διαφήμιση

Έως τώρα υπήρχε η πεποίθηση ότι η καταγωγή των Ευρωπαίων αποτελούσε πρόσμιξη δύο φυλών. Ωστόσο, νέα μεγάλη διεθνής γενετική έρευνα με ελληνική συμμετοχή έρχεται να προσθέσει και ένα τρίτο «κλαδί» περιπλέκοντας την κατάσταση.

Η γενικά αποδεκτή άποψη ήταν ότι οι Ευρωπαίοι κατάγονταν από τους ξανθούς γαλανομάτες ντόπιους κυνηγούς – συλλέκτες που είχαν φθάσει από την Αφρική πριν από τουλάχιστον 40.000 χρόνια και από τους μελαχρινούς καστανομάτες μετανάστες πρώτους γεωργούς που κατέφθασαν από την Μέση Ανατολή και ήλθαν σε επιμιξίες με τους πρώτους.

Όμως η νέα ανάλυση DNA δείχνει ότι υπήρχε και μια τρίτη μυστηριώδης ομάδα – φάντασμα προγόνων με προέλευση από τη βόρεια Ευρασία.

Αυτοί οι ευρασιάτες, που έφθασαν στην κεντρική Ευρώπη μετά τους πρώτους γεωργούς και αρχικά κατοικούσαν σε μια τεράστια έκταση στη σημερινή σιβηρική Ρωσία και βόρεια Ασία, συνέβαλαν στο γονιδιακό μίγμα τόσο των Ευρωπαίων, όσο και των Βορειοαμερικανών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους καθηγητές γενετικής Ντέιβιντ Ράιχ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και Γιοχάνες Κράουζε του γερμανικού Πανεπιστημίου του Τίμπιγκεν και του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature”, σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερς και Γαλλικό και το BBC, ανέλυσαν δείγματα DNA από εννέα αρχαίους σκελετούς που είχαν βρεθεί στη Σουηδία, τη Γερμανία και το Λουξεμβούργο.

Οι οκτώ ήσαν κυνηγοί – συλλέκτες που έζησαν πριν από περίπου 8.000 χρόνια (πριν την άφιξη της γεωργίας) και ο ένας ήταν γεωργός που έζησε πριν από 7.000 χρόνια. Το DNA τους, στη συνέχεια, συγκρίθηκε με αυτό 2.345 συγχρόνων Ευρωπαίων.

«Αυτό που βρήκαμε, αποτελεί αδιαμφισβήτητη ένδειξη ότι οι άνθρωποι στην Ευρώπη έχουν τριπλή καταγωγή», δήλωσε ο Ράιχ. Ο ελληνικής καταγωγής συνεργάτης του Ντέιβιντ Ράιχ, μεταδιδακτορικός ερευνητής Ιωσήφ Λαζαρίδης που είναι ο κύριος συγγραφέας της νέας έρευνας, διευκρίνισε ότι «η Βορειοευρασιατική καταγωγή συνιστά την αναλογικά μικρότερη συνιστώσα οπουδήποτε στην Ευρώπη, πουθενά πάνω από 20%, όμως τη βρίσκουμε σχεδόν σε κάθε ευρωπαϊκή ομάδα που έχουμε μελετήσει, καθώς επίσης στον Καύκασο και στην Εγγύς Ανατολή».

Οι Βορειοευρωπαίοι έλκουν περισσότερο την καταγωγή τους από τους ντόπιους κυνηγούς – συλλέκτες (το ποσοστό αγγίζει το 50% στη Βαλτική), ενώ οι Νοτιοευρωπαίοι περισσότερο από τους μετανάστες γεωργούς της Μέσης Ανατολής (στη Σαρδηνία το σχετικό ποσοστό φθάνει το 90%). Χάρη σε αυτούς τους ανατολίτες μετανάστες, που διέσχισαν τη Βαλκανική πριν από περίπου 7.500 χρόνια, η Ευρώπη γνώρισε την καλλιέργεια των φυτών και την εκτροφή των ζώων, οι οποίες είχαν αρχίσει στην περιοχή Συρίας-Ιράκ πριν από περίπου 11.500 χρόνια.

Στην έρευνα συμμετείχαν επίσης δύο ελληνικής καταγωγής ερευνητές της διασποράς Χρήστος Οικονόμου (Πανεπιστήμιο Στοκχόλμης) και Θεολόγος Λουκίδης (University College Λονδίνου).

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here